utorak, 21. april 1998.

SASTANAK JEVGENIJA PRIMAKOVA I STROUBA TALBOTA U MOSKVI

Rusija i SAD nemaju ista gledista o Kosovu

Nezvanicni ruski izvori tvrde da Moskva nije spremna da podrzi scenario Vasingtona za novi kazneni talas kojim bi bila zapljusnuta Jugoslavija

Moskva, FoNet. - Rusija i SAD nisu istovetnog gledista o problemu Kosova i posebno o merama koje bi medjunarodna zajednica mogla da preduzme posle isteka cetvoronedeljnog ultimatuma Kontakt grupe Beogradu.

Ovu nezvanicnu ocenu jucerasnjeg jednocasovnog susreta sefa ruske diplomatije Jevgenija Primakova i zamenika americkog drzavnog sekretara Strouba Talbota potvrdjuju izuzetno sturo saopstenje Ministarstva inostranih poslova i krajnja uzdrzanost ambasade SAD u Moskvi. Prema tom saopstenju, Primakov i Talbot su - kako se navodi - razmotrili veoma sirok krug medjunarodnih pitanja, ukljucujuci situaciju u bivsoj Jugoslaviji, a u tom okviru i problem Kosova.

Ta najopstija mogucna fraza fakticki skriva da je moskovska misija zamenika sefa americkog Stejt departmenta - u okviru njegove nove turneje na temu kosovsko-balkanske krize - ostala bez efekta. Drugim recima, kako tvrdi nezvanicni ruski izvor, Moskva nije spremna da podrzi scenario Vasingtona za novi kazneni talas kojim bi bila zapljusnuta Jugoslavija, zato sto vlasti u Beogradu jos nisu uspele da pocnu pregovore sa liderima kosovskih Albanaca.

Moskva ocigledno nije zadovoljna ni onim delom americkog stava prema kojem je Beograd ostvario izvestan napredak u ispunjavanju zahteva Kontakt grupe. Za razliku od SAD, Rusija insistira da odgovornost za izostanak dijaloga lezi ne samo na srpskim vlastima, vec u jednakoj meri i na politickom rukovodstvu Albanaca na Kosovu.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /