utorak, 21. april 1998.

DOBRICA COSIC JUCE NA PROMOCIJI KNJIGE “OTKRICE"

“Noz u sudbini srpskog naroda"

Sve sto sam napisao, sve zablude koje sam imao, potpisujem. Nicega se u svojoj knjizevnosti ne odricem - rekao je “srpski Tolstoj" na jucerasnjoj promociji

- Tema “Otkrica" je da nam je noz u sudbini, da nam se iz dubine vekova zario noz. Dace Bog da ce to otkrice buducnost poreci - rekao je Dobrica Cosic na jucerasnjoj promociji knjige “Otkrice" u Kulturno- prosvetnoj zajednici Srbije, kojoj je prisustvovao izuzetno veliki broj novinara, kao i licnosti iz javnog i kulturnog zivota, medju kojima i Antonije Isakovic, Slobodan Rakitic, Vladimir Dimitrijevic, Miodrag Maticki, i drugi. Uvodnu knjigu “Deoba", uvodnu knjigu romana-reke, kako se culo na jucerasnjoj promociji, objavila je Zaduzbina Petar Kocic (Beograd-Banja Luka) u saradnji sa izdavackom kucom “Nauka". Predstavili su je, pored autora, Nikola Vukolic, glavni i odgovorni urednik Zaduzbine, kriticar Miljko Sindic, profesor Dragan Nedeljkovic, a rec je uzeo i Nenad Suzic, ministar prosvete u Vladi Republike Srpske.

Govoreci o Cosicu kao “srpskoj haubici koja izbacuje recenice za 21. vek", Vukolic je “Otkrice" predstavio kao “cas istine", knjigu “svedocanstva i cinjenica naseg naroda koji je prosao kroz strasno vreme i kroz koje jos uvek prolazi", “srpsku lirsku citanku". Ministar prosvete Nenad Suzic, obecao je da ce posredovati da ta “citanka" dodje do svakog nastavnika i ucenika, nalazeci razlog u tome da je u “Otkricu" “srpstvo onakvo kakvo jeste, i dobro i lose", koja govori o tome “kakvi jesmo i kakvi treba da budemo". Srpski narod, rekao je Suzic, predstavlja deo Evrope, “i to je nas put", a deo tog puta su dela Dobrice Cosica i ova knjiga, koja dokazuje da je “srpski narod jedno bez obzira na formalne granice". Sindic je, govoreci o delu “srpskog Tolstoja", naveo njegove formalne i sadrzinske osobine, a Nedeljkovic ukratko skicirao stvaralacki put Dobrice Cosica.

- U ljudskoj istoriji postoje stvari kojih se ljudi secaju sa setom, a tako se ja secam “Otkrica" koje sam napisao pre 40 godina. Ne secam se teksta, secam se samo motiva i pobuda da ga napisem, to je moja daleka proslost o kojoj ne mogu da sudim. O mojoj proslosti mozete da govorite samo vi - obratio se Cosic prisutnima i citaocima - da li je ona ziva ili je samo moje secanje, proslost.

Izmedju pitanja novinara o svom dozivljaju Cosicevih dela govorio je Vladimir Dimitrijevic, a Cosic je potom nastavio, odgovarajuci na pitanje o odnosu prema svojim delima.

- Ako politicar i ideolog imaju pravo na odricanje, uvodeci okolnosti kao motiv, pisac nema takvo pravo. Sebe sam lisio tog prava. Nije to ona pateticna prica o delu kao detetu, vec se radi o necem odgovornijem. Sve sto sam napisao, sve zablude koje sam imao, potpisujem. Nicega se u svojoj knjizevnosti ne odricem - rekao je Cosic, koji se potom osvrnuo na recepciju “Deoba", koja je po njegovim recima, neadekvatno citana narocito kod mladje generacije. Po Cosicevim recima, “Deobe" nisu ideoloski roman, vec roman o tragizmu dela srpskog naroda. - Treba proveriti posle svega sto se dogodilo da li je to istina o jednom vremenu. Verujem da jeste. Da nije, ne bih sedeo sa vama i gledao vas u oci. Ali, to je moja istina, a da li je istina i u ocima mladog sveta, to je nesto sto cu da dozvolim.

R. S.

“Nisam kompetentan za Kosovo"

“Ovo nije prilika da se razgovara o takvim temama. Stavove o Kosovu sam izlozio pre trideset i vise godina i pretpostavljam da su vam poznati. U trenutku kada je Kosovo postalo pitanje nacije i drzavne politike ne osecam se dovoljno kompetentan da odgovorim na to pitanje", rekao je Cosic, odgovarajuci na pitanje o trenutnom polozaju Srbije i Kosova.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /