utorak, 21. april 1998.

VECERAS U BARSELONI: PARTIZAN - BENETON (18.15 - TV)

Katalonci uz “crno-bele"

Zoran Pavic
Vladimir Stankovic
specijalni izvestaci “Nase Borbe" iz Barselone

U Barseloni je sve spremno za danasnje polufinalne utakmice 11. “fajnal fora" Evropske lige. Nikakvih bojazni zbog finasijskog debakla i odsustva publike zbog izostanka Barselone nema, sasvim je izvesno da ce dvorana “San Djordi" biti mnogo popunjenija nego za vreme proslogodisnjeg Evropskog prvenstva. Za to su se pobriniuli, pre svega, navijaci Kindera i AEK-a kojih ce biti po 4.000 dok ce simpatizeri Partizana i Benetona biti u manjini, izmedju 600 i 800. Na tribinama ima mesta za 12.000 ljudi sa placenim kartama, plus 2.000 mesta za novinare, zvanicnike, sponzore, organizatore...Ako bude bilo potrebe kapacitet gledalista mogao bi da se poveca na 13.500. Domace publike ce biti najmanje, finale koincidira i sa katalonskim praznikom “San Djordi" , svecu po kome ime nosi i dvorana, a medju ono malo Katalonaca koji ce doci na utakmice simpatije ce biti na strani-Partizana.

-Tesko je izreci bilo kakvu preciznu prognozu jer se mnogo puta pokazalo da favoriti ne pobedjuju, zato je moja zvanicna izjava da svi imaju po 25% sansi, ali ce moje privatne simpatije biti na strani Partizana-rekao nam je juce u podne Huan Antonio San Epifanio, legenda Barselone.

U stampi, koja je juce i prekjuce “fajnal fora" posvetila minimum prostora jer je u centru paznje bila proslava fudbalske titule Barselone, preovladava misljenje da je favorit Kinder i da bi se moglo ocekivati italijansko finale, ali nije malo onih koji misle da bi Partizan mogao da iznenadi kao u Istanbulu 1992. artizanovi igraci trenirali su juce dva puta, vec u 10,00 bili su prvi put u dvorani koju Radosevic poznaje sa Evropskog prvenstva:

-Za “San Djordi" me vezu divne uspomene, debitovao sam u reprezentaciji i odmah-zlatna medalja. Eh, kada bismo sada ponovo bili prvi...-ne dovrsava Radosevic svoju misao, ali i ne treba, svi znamo sta je hteo da kaze.

Trener Milovan Bogojevic svojom tradicionalnom mirnocom “skida" sa glava igraca i ono malo presije, ako je ona uopste postojala. Ni Bogojevic, ni Todoric, ni Colovic, ni predsednik Vukovic od igraca ovde ne traze apsolutno nista, osim naravno da se bore sto se podrazumeva.

-Mi smo posao zavrsili, stigli smo do zavrsnice kada nam niko nije davao ni najmanje sansi, sada mozemo biti i cetvrti a sezona ce biti uspeh. Nasi glavni planovi za Evropu vezani su za naredne godine, ako ove godine stignemo jos dalje-utoliko bolje. Sa Tomasevicem smo vec obnovili ugovor, dogodine istice samo Brkicu a nadam se da cemo i sa njim na vreme produziti. Ostace i Koprivica ciji nam je autoritet u svlacionici, na klupi i terenu neophodan-kaze direktor Djordje Colovic.

Partizan-Kinder 18,15 (sude:Betankor-Spanija i Kejser-Belgija) Beneton-AEK 20,30 (sude: Rems- Slovenija i Brazauskas-Litvanija

Dosadasnji pobednici

Zavrsnica Evropske lige po sadasnjoj formuli igra se od 1988. godine. Evo pobednika i trenera pobednickih ekipa: 1988-Gan (Belgija): Trejser Milano-Zakeroni 1989-Minhen (Nemacka)-Jugoplastika Split-Maljkovic 1990- Saragosa (Spanija)-Jugoplastika Split-Maljkovic 1991-Pariz (Francuska-Jugoplastika Split Maljkovic 1992- Istanbul (Turska)-Partizan Beograd-Obradovic 1993-Atina (Grcka)-Limoz -Maljkovic 1994-Tel Aviv (Izrael)-Huventud Badalona -Obradovic 1995-Saragosa (Spanija)-Real Madrid-Obradovic 1996- Pariz(Francuska)-Panatinaikos-Maljkovic 1997-Rim (Italija)-Olimpijakos-Ivkovic

SASA DJORDJEVIC SAVETUJE SVOJE BIVSE SAIGRACE

Gledajte ih pravo u oci

Sasa Djordjevic je u nedelju uvece docekao “crno-bele", proveo izvesno vreme u hotelu sa rukovodstvom Partizana koja ga je pola u sali a pola u zbilji ubedjivalo da bi dogodine, kad odradi ugovor sa Barselonom, trebalo da se vrati i odigra godinu-dve za Partizan (ubedjivanje je, bar zasad, ostalo u domenu sale), a posle je svog kuma i Koprivicu i ostale igrace odveo na koka-kolu.

- Imate sansu, veliku sansu jer ste u nevidjenoj prednosti zato sto niste favoriti. Morate to da iskoristite- govorio je Djordjevic mladim igracima “crno-belih".

Sledio je i konkretni savet:

- Ako od prvog minuta njihova klupa pocne da skace, da aplaudira svakom kosu, ako pocnu da vicu “andiamo, ragaci", “vai"... budite sigurni da su im gace pune. Gledajte ih pravo u uoci i samo mirno, pametno, mozete da uspete.

Djordjevic kaze da danasnja situacija Partizana podseca na onu pred Istanbul 1992, ali misli i da ima razlika:

- Pre svega, ovaj sadasnji tim je mnogo iskusniji od naseg ondasnjeg. Tada smo Danilovic i ja imali neko individualno iskustvo, kao tim smo bili totalni pocetnici u Evropi. Ova danasnja generacija igra zajedno vec tri godine i to se oseca. Druga je razlika takticke prirode, onda smo Danilovic i ja nosili igru na spoljnim pozicijama, danas je centarski par Tomasevic-Drobnjak glavna snaga, mada su i spoljni igraci sasvim solidni.

Taj Partizan iz 1992. se nekako okuplja u Barseloni. Rebraca i trener Obradovic su u Benetonu, Danilovic u Kinderu, Koprivica u Partizanu. Fali Djordjevic ?

- Fali, fali i meni sto Barselona nije na “fajnal-for" ali sta da se radi. Kakvu smo sezonu imali, punu malera, nista bolje nije ni moglo da se ocekuje. Sada mi je najvaznije da se oporavim, juce sam poceo na treniram sa ekipom, putujem na Palmu na trodnevne mini-pripreme i nadam se da cu u nedelju igrati. Moramo kako znamo i umemo da se plasiramo za Evro-ligu.

Kako vidis drugi polufinalni susret, Beneton-AEK ?

- Mislim da je 50-50. AEK me je iznenado plasmanom na “fajnal-for". Mislim da ce kljuc biti bitka Rebrace sa centrima AEK-a jer ce na spoljnoj suterskoj poziciji Prelevic i Vilijams biti, manje ili vise, jednaki. Inace, tipujem na Baneta Prelevica kao MVP igraca turnira bez obzira da li ce AEK biti prvi ili nece.

Barselona, drugi put

Barselona je prvi put domacin “fajnal-for", ali nije prvi put da se u ovom gradu igra sama zavrsnica najstarijeg i najcenjenijeg evro-kupa. Jos 1969. u finalu tadasnjeg Kupa sampiona igrali su ovde Real Madrid i CSKA. Utakmici je prethodila mala istorija jer se pukovnik Aleksandar Gomeljski , trener CSKA, ljutio sto se igra u Barseloni jer je mislio da ce publika biti uz Real. Kada su ga ubedjivali u suprotno, nije verovao sve dok se na terenu nije uverio da su Katalonci uz-Ruse.

Mec je, inace, bio veoma dramatican. Posle 40 minuta bilo je 81-81, posle dodatnih pet minuta 93-93 da bi na kraju CSKA pobedio sa 103-99. U timu ondasnjeg sovjetskog sampiona briljirao je centar Andrejev, strelac 35 poena, potpomognut Voljnovim i Sergejom Belovim, koji je svojim “rampama" sasvim oterao od kosa Realove zvezde Luika, Brabendera i Emilijana.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /