utorak, 21. april 1998.

SAOPSTENJE MITROPOLIJE CRNOGORSKO-PRIMORSKE

Napadnuti predstavnici Srpske pravoslavne crkve

Cetinje, Beta. - Grupa pristalica autokefalne Crnogorske pravoslavne crkve (CPC) juce je iz crkve Svetog Djordja na Vucjem dolu izbacila cetiri djaka Cetinjske bogoslovije, receno je agenciji Beta u Mitropoliji crnogorsko-primorskoj, koja je izrazila ostar protest zbog tog incidenta i zatrazila zastitu od drzavnih crnogorskih organa. Ostale pravoslavne crkve ne priznaju CPC.

U saopstenju Mitropolije se navodi da je “na zakonitog svestenika katunskih parohija Dragana Stanisica izvrsen brutalni napad, dok je sluzio sluzbu Bozju u hramu Svetog Djordja na Vucjem dolu u Ceklicima, sa grupom djaka Cetinjske bogoslovije". U saopstenju Mitropolije se navodi da je grupa od oko 200 ljudi pokusalo da u crkvu uvede lice “koje se lazno predstavlja kao svestenik i mitropolit, a ne pripada nijednoj kanonskoj pravoslavnoj crkvi u svijetu". U saopstenju se optuzuju predstavnici Liberalnog saveza Crne Gore za koje se navodi da “godinama koristi svoj politicki polozaj i direktno se mijesaju u unutrasnja pitanja Crkve".

“To traje od Petrovdana 1991. godine kada je grupa objesnih mladica predvodjena Slavkom Perovicem kamenovala svestenike i vjernike, pa sve do portparola LS Miroslava Vickovica koji je bio jedan od glavnih predvodnika ovog bezakonja", navodi se u saopstenju Mitropolije. Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije zatrazio je sinoc od drzavnih organa Crne Gore “zastitu dostojanstva, imovine, hramova i fizicke bezbednosti od politickih manipulanata". Mitrololit Amfilohije je izrazio duboki protest i ogorcenje zbog ovog incidenta.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /