utorak, 21. april 1998.

BEOGRAD UOCI REFERENDUMA

Miloseviceve reci uhvacene na delu

Demokratska stranka “preplavila" je Beograd plakatima kojima dokazuje kako je Milosevic “kosovskim referendumom" upao u zamku sopstvene demagogije

Narod odgovoran za pomracenu politiku:
Oglasni stub na Trgu Nikole Pasica
oblepljen plakatima DS
FOTO: A. Gojkovic

Beograd. - Na Uskrs je Beograd osvanuo oblepljen plakatima o recima i delima Slobodana Milosevica, jugoslovenskog predsednika, o “kosovskom referendumu", podsecanju na referendum u RS 1994. godine. Autor i potpisnik plakata je Demokratska stranka.

Na jednom plakatu DS podseca gradjanstvo na reci jugoslovenskog predsednika, koje je izrekao povodom referenduma u RS 1994. godine:

“Raspisali su referendum da bi sakrili svoju odgovornost iza ledja gradjana i naroda, koji svakodnevno krvari i koji su o pravom stanju stvari obavestili narod onoliko koliko su zeleli. Raspisali su referendum da bi gradjane ucinili odgovornim za drzavnu politiku, za koju nisu pitali gradjane i koju gradjani nisu vodili". Na drugom plakatu, DS podseca na govor Slobodana Milosevica iz 1987. godine na Kosovu Polju “Niko ne sme da vas bije. Niko vas vise nece tuci". Paralelno na plakatu “data" je slika iz 1997. godine, gde Srbi iz Istoka uzalud cekaju Milosevica i podsecanje u reci “ Od 1987. godine do danas, na Kosovu je u teroristickim napadima poginulo vise od 150 ljudi".

Potom se navode Miloseviceve reci s Gazimestana, 1989. godine. “Srbija je posle mnogo godina, mnogo decenija, konacno povratila svoj drzavni, nacionalni i duhovni integritet". Kao pandam tim recima, DS navodi podatak da je u periodu od 1987. godine do danas na Kosovu nastala paralelna albanska drzava sa svojim paravojnim formacijama, zdravstvom, skolstvom i finansijskom mafijom.

Kao treca poruka, citirane se reci jugoslovenskog predsednika iz 1988. godine, kada on izjavljuje: “Vraticemo 100 hiljada Srba na Kosovo".

Demokrate na ta obecanja odgovaraju: “Danas ima manje Srba na Kosovu nego 1987. godine kada je Milosevic dosao na vlast. Od 1987. godine do danas, nije sproveden popis albanskog stanovnistva na Kosovu. Ne znamo koliko Albanaca zivi na Kosovu i Metohiji i po kom osnovu. Istovremeno se iseljavanje Srba nastavlja..."

Tim povodom Slobodan Vuksanovic, potpresednik DS, u izjavi za nas list kaze: “Taj plakat je neuobicajen u odnosu na raznovrsnost stranackih plakata, jer sadrzi citat jednog odlomka Milosevicevog pisma upucenog Radovanu Karadzicu povodom referenduma u RS, koji je odrzan 1994. godine. Rec je o podsecanju gradjana da njihovi glasovi daju legitimitet za resavanje unutrasnjih problema. Utoliko je vise besmisleno pitanje na 'kosovskom' referendumu, jer se podrazumeva da su Skupstina i Vlada 'birane i da su dobile glasove' da samostalno resavaju probleme", kaze Vuksanovic.

Ovaj plakat s citatom Milosevicevih reci podseca gradjane da Milosevic nije kadar da resi ono sto mu je duznost i za sta je biran. Popratni tekst je toliko jasan, da svaki gradjanin ukoliko se podseti sta je Milosevic radio i izjavljivao, moze da proceni da li treba ili ne da izadje na referendum, veli Vuksanovic. Referendum zapravo predstavlja ruganje gradjanstvu, ocenjuje potpresednik DS i dodaje da raspisani referendum i ne bi bio toliko vazan kad svi zajedno na bi placali toliko visoku cenu desetogodisnje pomracene politike Slobodana Milosevica.

Vuksanovic smatra da ce kontrola glasanja biti takva “da ce sto odsto biraca biti na svojim glasackim mestima i glasati potvrdno, ali bez obzira na te izvestaje, narod ce biti zrtva Milosevicevih trikova".

N. P.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /