utorak, 21. april 1998.

FOND ZA HUMANITARNO PRAVO

Nezakonito zadrzavanje dr Hafira Salje u zatvoru

Beograd. - Fond za humanitarno pravo izrazava protest Ministarstvu unutrasnjih poslova zbog nezakonitog zadrzavanja dr Hafira Salje iz Glogovca, deset dana nakon privodjenja. Fond istovremeno trazi da se ministar pravde Republike Srbije javno oglasi sa informacijom o mestu boravka Hafira Salje i njegovom zdravstvenoms tanju, pise u saopstenju za javnost Fonda za humanitarno pravo.

Dr Salja, lekar u Domu zdravlja u Glogovcu, krenuo je 10. aprila 1998. godine za Pristinu zajedno s Hetemom Sinanijem i Sabanom Nezirijem. Policijska patrola, uz koju se nalazilo i lice u civilnoj uniformi, zaustavila ih je oko 8.00 casova kod sela Slatina radi legitimisanja. Prema informacijama dokojih je dosao FHP, oni su sa dva vozila odvezeni u Pristinu. Sinani i Neziri su odvedeni na informativni razgovor u prostorije SUP Pristina, odakle su pusteni oko 14.00 casova. Dzip u kojem se nalazio dr Salja takodje je usao u dvoriste SUP-a. Branilac i porodica dr Salje pokusali su proteklih dana da dobiju informacije o Salji od strane SUP Pristina i Okruznog javnog tuzioca, kao i od Okruznog zatvora u Pristini, ali su njihova nastojanja ostala bez rezultata.

FHP podseca da je prema Zakonu o krivicnom postupku policija duzna da nakon tri dana pusti pritvoreno lice ili ga izvede pred istraznog sudiju. Nepostovanje ove obaveze je na Kosovu postalo uobicajeno i ukazuje na rasireno krsenje prava na slobodu i bezbednost lica, zakljucuje FHP.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /