utorak, 21. april 1998.

U SUBOTU, 25. APRILA, OSNIVA SE NOVA POLITICKA ORGANIZACIJA - VOJVODJANSKI POKRET

Za autonomiju bez separatista i nacionalista

U organizaciju je zasad ukljuceno sedam stranaka i udruzenja, a na Osnivacku skupstinu pozvano je trinaest

Novi Sad. - U subotu 25. aprila odrzace se Osnivacka skupstina Vojvodjanskog pokreta, politicke organizacije u koju je zasad ukljuceno sedam stranaka i druzenja, potpisnika Manifesta za autonomnu Vojvodinu, Predloga za promenu ustavnog polozaja Vojvodine, te dokumenata koji su pripremljeni za osnivacki skup. Ovo su juce na konferenciji za stampu saopstili Stanimir Lazic, predsedavajuci Organizacionog odbora Osnivacke skupstine, Slobodan Budakov iz Vojvodjanskog kluba i Jozef Berec, predsednik Gradjanskog pokreta vojvodjanskih Madjara.

Statut, Platformu za saradnju s drugim organizacijama, Godisnji politicki program i Eticki kodeks Vojvodjanskog pokreta dosad su prihvatili Vojvodjanski klub, Savez gradjana Subotice, Gradjanski pokret vojvodjanskih Madjara, Svenacionalni demokratski front Vojvodine, Drustvo za istinu o NOB, Drustvo za madjarski jezik i Pokret za mir Vojvodine.

Vojvodjanski pokret nece biti separatisticka ni secesionisticka organizacija, vec ce se zalagati za decentralizaciju jedinstvene jugoslovenske drzave. On ce biti otvoren za sve stranke, udruzenja, organizacije i pojedince koji prihvataju njegova nacela, pre svega autonomiju Vojvodine, a mesta u njemu nema samo za separatiste i nacionaliste. Jedna od karakteristika Pokreta bice i ta da on nece imati klasicnog lidera odnosno lidere.

Na osnivacku skupstinu pozvano je trinaest vojvodjanskih stranaka, kao i neke stranke koje deluju u Vojvodini, a sediste im je u Beogradu. Medju pozvanima su i Liga socijaldemokrata Vojvodine, Reformska demokratska stranka Vojvodine, kao i pokrajinski odbor Demokratske stranke, Srpskog pokreta obnove, Demokratskog centra i Nove demokratije.

M. R.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /