sreda, 22. april 1998.

LONDONSKI “TAJMS" O EKSHUMACIJI KOD SREBRENICE

Skupljanje dokaza protiv Mladica i Karadzica

Bivseg komandanta VRS i nekadasnjeg predsednika RS Medjunarodni sud za ratne zlocine na prostoru bivse SRJ optuzio je, pored ostalog, i za stradanje Muslimana iz Srebrenice

Beograd, Beta. - Londonski dnevnik “Tajms" pise juce da je cilj ekshumacija na podrucju Srebrenice da se konacno pronadju opipljivi dokazi koji ce potkrepiti optuznice za genocid protiv generala Ratka Mladica i Radovana Karadzica, javlja radio Bi-Bi-Si u emisiji na srpskom jeziku.

Nedaleko od Zvornika prekjuce je pocelo iskopavanje na mestu gde se pretposavlja da su sahranjene “zrtve masakra u Srebrenici", saopstili su predstavnici UN u Sarajevu. Bivseg komandanta Vojske Republike Srpske, generala Ratka Mladica i nekadasnjeg predsednika RS Radovana Karadzica Medjunarodni sud za ratne zlocine na prostoru bivse SFRJ optuzio je, izmedju ostalog, i za stradanje Muslimana iz Srebrenice posto su taj grad na istoku BiH zauzele snage bosanskih Srba.

Prema podacima SAD, na podrucju Srbrenice ubijeno je 3.000 Muslimana, dok muslimanske vlasti tvrde da je nastradalo oko 8.000. “Tajms" pise da u tim iskopavanjima ucestvuje 50 strucnjaka koji rade pod zastitom Sfora na lokalitetu u blizini brane Brnica iznad Zvornika.

Londonski dnevnik dodaje da su u toku iskopavanja i na drugim podrucjima u Bosni i Hercegovini i navodi da se u okolini Bosanskog Petrovca istrazuje lokalitet na kome bi trebalo da su zakopani posmrtni ostaci Srba koje su pobili Muslimani. U kancelariji Visokog predstavnika za BIH Karlosa Vestendorpa ocenjuju, pise list, da bi iskopavanja mogla da potraju godinama. Operacija oko Srebrenice kosta milion i 700.000 dolara, a sredstva su obezbedile SAD, Britanija, Kanada, Danska i Saudijska Arabija.

Ko je vukao konce?

“Tajms" prenosi glasine da nekadasnji lider bosanskih Srba Radovan Karadzic navodno zavrsava knjigu o svom ucescu u bosanskom ratu koju ce uputiti Haskom tribunalu. Veruje se da ce Karadziceva dokumentacija “pokazati da je sve konce vukao sadasnji predsednik SR Jugoslavije Slobodan Milosevic", pise list, ocenjujuci da Karadzic zato “strahuje ne samo od specijalaca Sfora nego i od ubica koje bi u Bosnu navodno mogao da uputi Milosevic.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /