sreda, 22. april 1998.

SOCIOLOG DARKO BROCIC O OBRASCU PROPAGANDE KOJI REZIM KORISTI POVODOM PREDSTOJECEG REFERENDUMA

Marketing za socijalno najnize slojeve

Matrica i ciljna grupa ove sadasnje “referendumske " propagande podudarna je onom sto se vidja ovde vec desetak godina. Rezim ne nastoji da animira i nacionalne manjene sto je, ocito, politicka odluka.

Drzavna propaganda kakva se koristi povodom predstojeceg referenduma je nesto vec vidjeno, i to redovno u poslednjih deset godina, ocenjuje sociolog Darko Brocic, koji se bavi analizom medija. Matrica koja se koristi i ciljna grupa koja se animira nije bitno menjana sto se moze, navodi, videti i po tipu propagandih emisija, spotova, izgledu i sadrzaju udarnog dnevnika. “Nazalost, videli smo vec ranije rezultate i takve politike i propagande".

Kako objasnjava, cilj “referendumske" propagande je da se pre svega pridobije biracko telo na koje i inace vladajuce stranke(socijalisti i radikali) racunaju. Istovremeno rezim “ne pokusava ozbiljnije da zadobije ljude koji imaju drugacije politicke orijentacije, kao sto se, ocito, nije pomislilo ni na zadobijanje Albanaca" kako bi se i oni eventalno pojavili na referendumu. Ovakvim tipom propagande ne moze se racunati da iole znacajniji procenat populacije nacionalnih manjina izadje na referendum u cetvrtak, kaze Brocic.

Izbor ovakve vrste propagande je, ocito, iskljucivo politicka odluka, ocenjuje Brocic, navodeci da rezim ima mogucnosti da marketinski i drugacije nastupi - sofisticiranije i ka sirem krugu ljudi. Osim sto “izvesno ima ljude koji bi mogli u ovom trenutku da takvu kampanju realizuju" rezim kontrolise sve kljucne kanale komuniciranja sa gradjanima, prvenstveno drzavnu televiziju.

Ciljnu grupu, kojoj su ovakvi referendumi namenjeni, navodi nas sagovornik, cini socijalno najnizi i najneobrazovaniji sloj, dakle oni koji u principu i najteze zive. To je, istovremeno, i najbrojnija populacija, kaze Brocic, koji precizira i da prema popisu dve trecine stanovnika Srbije ima samo osnovnu skolu ili, cak, i nize obrazovanje od toga. To znaci i da je “nivo propagande prilagodjen takvoj ciljnoj grupi".

Na pitanje da li ogranicavanje na takvo biracko telo vodi ka neubedljivom rezultatu( jer je, naprimer, prilikom poslednjih izbora, “natezan" broj ukupno izaslih), Brocic odgovara konstatacijom - opravdano je, kaze, biti skeptican prema podatku koji ce se prezentovati kao rezultat referenduma zbog nepostojanja adekvatne kontrole. Prema misljenju Brocica stvarni broj izaslih bice sigurno dobar reper za vlast koliku podrsku ima u Srbiji, na osnovu kojeg ce, verovatno, temeljiti neke buduce politicke poteze.

Propaganda koju rezim koristi okrenuta je, prakticno, samo “prema unutra". Naime, kako Brocic navodi, drzava Srbija poslednjih godina gotovo nista nije uradila da se na pravi nacin obrati javnom mnjenju Zapada, iako je jasno da tamosnje vlade moraju da racunaju i na njegovo misljenje. Istovremeno, Albanci sa Kosova, navodi, ocito shvataju sta takav makteng znaci.

Beograd marketinski apstinira prema svetu, navodi Brocic uprkos, cinjenici da Srbija ima argumente sa kojima moze da prezentira svoje drzavne interese, pogotovo sto je zahtev Albanca sa Kosova za nezavisnoscu suprotan aktuelnom stavu medjunarodne zajednice. Kako Brocic, objasnjava vlasti sigurno ne mogu da zaustave ucesce medjunarodne zajednice u kosovskom problemu, ali mogu da uticu na model tog ucesca.

N. Todorovic

Svet ce posredovati

Predstojecim referendumom vlasti nastoje da skinu odgovornost sa sebe za posledice politike koju vode, ocenjuje Brocic. Uz to kaze: “Naravno, da ce do pregovora doci i ubedjen sam da ce medjunarodna zajednica biti umesana u sve to, i posredovati. Kosovo ne moze, ocito, ostati ovakvo kakvo je u ovom trenutku - potpuno neresen problem".

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /