sreda, 22. april 1998.

Ideologijom protiv tehnologije

Jan Briza

Predsednik Jugoslavije Slobodan Milosevic nije uspeo da privoli Kinu da mu pruzi podrsku u svadji koju vodi s celim svetom. Jos gore se proveo kada je krajem prosle godine u Pekingu pokusao da trguje s Kinezima. Naftu i gas koje je tamo kupio na kraju je morao papreno da plati u dolarima, a ne onako kako se nadao: domacim traktorima, poljoprivrednim masinama i nekom drugom robom.

Kinezi nisu krivi za fijasko tog barter aranzmana. Nevolja je u tome sto nasi proizvodjaci nisu u stanju da proizvedu ono sto je Milosevic ugovorio: ni kolicinski, a jos manje po visokim standardima kvaliteta koje sada i Kinezi traze.

Nisu krivi ni domaci proizvodjaci. I oni su zrtve Milosevicevog rezima koji je do temelja razorio ovdasnju privredu.

Miloseviceva supruga i predsednica JUL-a Mira Markovic je ovih dana u Pekingu radila na ucvrscivanju partijskih odnosa s KP Kinom i nudila tamo svoje knjige prevedene na kineski jezik - ali ne o kineskom trosku. To je neko odavde platio, dobrovoljno ili, pre ce biti - zato sto to nije smeo da odbije.

Knjige s Mirinom vizijom komunizma u vidu julovske magle ce, sasvim sigurno, proci mnogo gore od Milosevicevih traktora. Jer, Kinezi vise ne uvoze ideologiju - vec tehnologiju. I to vrhunsku.

Za prodor na kinesko trziste - koje danas ima milijardu i 300 miliona potencijalnih kupaca - sada se zestoko medjusobno bore Amerikanci, Japanci i Evropljani. Nas tamo, prakticno, uopste nema.

Amerikanci s Kinezima imaju 140.000 zajednickih preduzeca. Mi imamo dva ili tri - i to nijedno uspesno. Nasa godisnja razmena s Kinom iznosi oko 50 miliona dolara, a americka 56 milijardi dolara. Kineske vlasti su u vreme Mirinog boravka u Pekingu pustili iz zatvora vodju studentske pobune na Tjen Anmenu Vang Dana i dozvolili mu odlazak u SAD. Ucinili su to mesec dana uoci posete americkog predsednika Bila Klintona Kini. Veruje se da je to gest dobre volje Pekinga prema Vasingtonu.

Mira je, tvrde pouzdani jugoslovenski izvori u Pekingu, trebalo da tamo otputuje u maju, a ne u aprilu. Do promene datuma je, navodno, doslo zato sto postoji realna opasnost da vec krajem ovog meseca Jugoslaviji ponovo budu uvedene medjunarodne sankcije.

Kina bi mogla da vetom u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija spreci sankcije protiv Milosevicevog rezima. Ali, tada bi se zamerila Vasingtonu i celom svetu.

Malo je verovatno da ce Kinezi to uciniti za ljubav Mire Markovic. Uostalom, zivi bili pa videli.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /