sreda, 22. april 1998.

PREMA PISANJU SARAJEVSKOG “OSLOBODJENJA"

Folksvagen od maja ponovo u Sarajevu

Sarajevo, FoNet. - U Bosni se sredinom maja ocekuje potpisivanje sporazuma s nemackim Folksvagenom o ponovnom otvaranju sarajevske fabrike automobila, zatvorene tokom rata, pise juce sarajevsko “Oslobodjenje".

Generalni direktor Tvornice automobila Sarajevo (TAS) Husein Musabegovic izjavio je da bi “konacni ugovor" izmedju Folksvagena, TAS-a i drzavne Ujedinjene industrije Sarajevo (UNIS) trebalo da bude potpisan oko 15. maja. Kako prenosi AFP, u obnovljenoj fabrici automobila trebalo bi da se proizvodi Skoda felicia, model razvijen u Folksvagenovim pogonima u Ceskoj. Ocekuje se da ce ove godine, pocev od jula, biti proizvedeno 5.000 automobila, od kojih ce 1.000 biti za izvoz. U 1999. godini fabrika bi trebalo da poveca proizvodnju na 15.000 vozila. Direktor TAS-a je dodao da su pripreme za pocetak proizvodnje vec u toku. On je rekao da bi u pocetku trebalo da bude zaposleno 30 radnika, od ukupno 400, kao i da ce oni sledece sedmice biti poslati na dvomesecnu obuku.

Obnavljena fabrika bice u mesovitom vlasnistvu, pri cemu ce nemacki proizvodjac automobila imati 52 odsto deonica. TAS, otvoren 1979. godine, proizvodio je do 1992. godine, za trziste bivse Jugoslavije, popularne “bube", kao i golfove i dzete. Za sledecu godinu predvidjena je i saradnja sa nekadasnjim partnerima i dobavljacima delova iz Republike Srpske, izjavio je tehnicki direktor TAS-a Redzo Djurdjevic, dodajuci da su “vrata TAS-a otvorena za sve, posebno fabrike s kojima se ranije saradjivalo", jer “one imaju prioritet". Diplomatski izvori navode da je jedan od uslova za povratak Folksvagena u Sarajevo bila rekonstrukcija zeleznicke saobracajne mreze, koja je povezivala sve delove bivse Jugoslavije. Glavni korak u tom pravcu bilo je nedavno potpisivanje sporazuma o obnavljanju zeleznickih veza izmedju bivsih jugoslovenskih republika.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /