sreda, 22. april 1998.

POLITICKI KOMITET PARLAMENTARNE SKUPSTINE SAVETA EVROPE USVOJIO PRELIMINARNI NACRT PREPORUKE O KOSOVU

Resenje u autonomiji u okviru reformisane SRJ

Od vlasti SRJ se trazi da delegaciju za dijalog sa Albancima ovlaste da moze da pregovara o "svim opcijama za autonomiji Kosovo u okviru SRJ". Lideri kosovskih Albanaca pozvani da osude nasilje, sprece sverc oruzja i otpocnu pregovore sa Beogradom

Strazbur, FoNet. - Politicki komitet Parlamentarne skupstine Saveta Evrope juce je u Strazburu usvojio Preliminarni nacrt preporuke koja se odnosi na situaciju u Saveznoj Republici Jugoslaviji, posebno na Kosovu. Taj dokument ce danas biti na plenarnoj debati Parlamentarne skupstine SE. Kako FoNet ekskluzivno saznaje, u Preliminarnom nacrtu se upozorava da najnoviji politicki dogadjaji u SRJ, a posebno na Kosovu, predstavljaju pretnju stabilnosti zemlje i balkanskog regiona u celini. Takodje se naglasava da "dugorocno resenje za krizu na Kosovu moze biti pronadjeno samo na osnovu vece autonomije pokrajine, u okviru demokratski reformisane SRJ".

"Takva autonomija treba da garantuje postovanje prava svih etnickih grupa na Kosovu", navodi se u dokumentu, i poziva na hitan i bezuslovan pocetak pregovora vlasti u Beogradu i kosovskih Albanaca, uz prisustvo predstavnika medjunarodne zajednice.

Referendum o stranom posredovanju u resavanju kosovskog problema, kako se ocenjuje, ne doprinosi prevazilazenju krize. Sto se tice zahteva SRJ za prijem u Savet Evrope, "on moze biti razmatran jedino ukoliko Jugoslavija postuje principe i vrednosti, na kojima je zasnovan SE i ukoliko se bude ponasala u skladu sa zahtevima medjunarodne zajednice, posebno u pogledu Kosova", kaze se u dokumentu. Politicki komitet poziva vlasti u SRJ da delegaciju za dijalog sa predstavnicima kosovskih Albanaca ovlaste da pregovara o "svim opcijama za autonomiju Kosova unutar SRJ", zatim da pristanu na prisustvo stranih predstavnika koji bi olaksali pregovore, kao i da "ispune sve ostale zahteve medjunarodne zajednice koji se ticu Kosova i demokratskih reformi u zemlji, navedene u relevantnim dokumentima UN, OEBS, EU, Kontakt grupe i Saveta Evrope".

Lidere kosovskih Albanaca, Komitet poziva da osude nasilje i ucine sve sto je u njihovoj moci da ga sprece i da prekinu sverc oruzja, kao i da pristupe dijalogu sa delegacijom Vlade Srbije i specijalnim izaslanikom predsednika SRJ Slobodana Milosevica. Politicki komitet, na kraju Preliminarnog nacrta, preporucuje Ministarskom komitetu SE da, u saradnji sa UN, OEBS, EU i Kontakt grupom, razmotri nacine na koje bi Savet Evrope mogao da omoguci kontakt i pomogne u dijalogu jugoslovenskih vlasti i kosovskih Albanaca.

Izrazavajuci odlucnost da i dalje ostane aktivno ukljucen u resavanje problema Kosova, Politicki komitet Parlamentarne skupstine SE najavljuje da ce, sto je pre moguce, poslati svoju delegaciju u Beograd, Pristinu i Podgoricu.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /