sreda, 22. april 1998.

JUBILEJ METEOROLOGIJE U SRBIJI

Vek i po pogoda i nepogoda

Beograd. - U galeriji nauke i tehnike SANU juce je odrzana konferencija za stampu povodom izlozbe "Pogode i nepogode" u organizaciji Muzeja nauke i tehnike i Republickog hidrometeoroloskog zavoda Srbije. Autori izlozbe su gospodin Slobodan Hadzivukovic i gospodje Adela Magdic i Teodora Nedeljkovic, a izlozbu ce danas, u 19 casova, otvoriti ministar za nauku i tehnologiju Republike Srbije prof. dr Branislav Ivkovic.

Istorijat srpske meteorologije traje od 1. 1. 1848, kad je Vladimir Jaksic izvrsio prvo meteorolosko merenje u Knezevini Srbiji, skoro istovremeno kad i u Francuskoj i drugim zemljama zapada. Od tada postoji stalan uspon izrazen pre svega kroz delo Milutina Milankovica "Klimatologija", koje je od svetskog znacaja i rad Feodora Mesingera i Slavise Janjica, ciji se model meteoroloskog ispitivanja primenjuje u SAD i u nekolicini drugih zemalja.

I. B. K.

Porodicno stablo meteorologije

Kada je Vladimir Jaksic 1. januara 1848. zapoceo na Senjaku redovna meteoroloska merenja i osmatranja, njegov otac Jakov, ministar vojni Knezevine Srbije, posadio je kesten koji je danas ziv. U blizini tog mesta praunuci rodonacelnika srpske meteorologije i danas vrse meteoroloska merenja.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /