sreda, 22. april 1998.

KO CE KOGA NADJACATI: SRPSKA VLADA PROIZVODJACE ULJA I SECERA ILI ONI NJU

Rat po dzepu gradjana pokornog

Ocekuje se da ce Vlada odobriti poskupljenje ulja i secera u maju. Cene domacih deterdzenata na ledu, a potrosaci prisiljeni da kupuju trostruko skuplje, uvozne troskove

Vlada Srbije do sada nije odobrila poskupljenje ulja, secera i deterdzenta jer niko od proizvodjaca koji trazi korekciju cena ovih proizvoda, nije prilozio ministarstvu trgovine “debeli elaborat o opravdanosti zahteva". U medjuvremenu, a narocito nekoliko poslednjih dana u velikim drustvenim trgovinama sve je teze naci ove proizvode. U privatnim trgovinama litar ulja kosta od 11 do 13 dinara, secer kosta do 5,5 dinara po kilogramu dok “Merimin" deterdzent u vrecama od tri kilograma u malobrojnim trgovinama gde ga ima, kosta oko 40 dinara.

Slobodan Radulovic, direktor “C-marketa" nedavno je izjavio da ova trgovinska kuca mesecno proda uobicajenu kolicinu, oko 600 tona ulja i isto toliko secera, ali da je kupovina znacajno povecana. Robne rezerve, kazu trgovci, dodeljuju trgovinama kontigent secera i ulja koji utvrdi vlada Srbije tako da trgovinske kuce ne mogu kupiti onoliko koliko bi mogle da prodaju. Iako je pre nekoliko godina Direkcija robnih rezervi intervenisala plasirajuci na trziste preko trgovinske mreze odredjenu kolicinu deterdzenta, takvu mogucnost sada u Direkciji niko ne pominje. Potrosacima ciji standard stiti republicka Vlada, ostaje da kupe uvozni koji je od tri do pet puta skuplji.

Nezvanicno saznajemo da bi Vlada ovakvu haoticnu situaciju na trzistu mogla razresiti odobrenjem poskupljenja ulja, secera i jos nekih artikala tokom maja.

S. J.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /