sreda, 22. april 1998.

SRPSKI POKRET OBNOVE O SUTRASNJEM REFERENDUMU

“Ne" razbijanju Srbije

Izjasnjavanje o stranom posredovanju oko Kosova ne predstavlja odbacivanje saradnje sa svetom, smatra Vuk Draskovic, predsednik SPO

Beograd. - Ocekujem da ce sutra svi gradjani Srbije, bez obzira na njihovu stranacku pripadnost, kazati “ne" svim zahtevima iz inostranstva da se Kosovu dodeli status republike, ili da dobije specijalni status pod stranim tutorstvom. Bice to “ne" i albanskom politickom ekstremizmu i terorizmu, ciji je cilj formiranje etnicki ciste, jos jedne albanske drzave na Balkanu - rekao je Vuk Draskovic, predsednik SPO, na jucerasnjoj konferenciji za novinare.

- Na ovom referendumu se ne glasa ni za Milosevica, ni za Milutinovica, ni za Draskovica, niti za bilo kog pojedinca ili politicku partiju u Srbiji. Kaze se “ne" razbijanju Srbije, a svemu ostalom se kaze “da"- i demokratiji, najsiroj autonomiji za Kosovo i Metohiju u okviru Srbije, svim vidovima saradnje sa Evropskom Unijom, OEBS-om, SAD, Ujedinjenim nacijama, istakao je Draskovic. On je naglasio da referendum ne predstavlja odbacivanje saradnje sa svetom, vec samo “ne" razbijanju Srbije.

Medijatori pozeljni - posle referenduma

- Verujem da nece niko imati nista protiv prisustva stranih medija, medijatora, svih usluga dobre volje u srpsko-albanskom dijalogu , rekao je Draskovic, naglasivsi da jedino nece biti moguce da "bilo ko sa strane ucestvuje u tom dijalogu, sa pozicija nametanja resenja".

- Ne samo da nece doci do kaznenih mera protiv Srbije, nego ce se nasa zemlja ukljuciti u mnoge medjunarodne organizacije, prognozirao je lider SPO.

Predsednik SPO je rekao da ne veruje u glasine po kojima ce Srbiji biti uvedene sankcije na predstojecem sastanku Kontakt grupe. “Ako se to dogodi, to bi znacilo pomracenje temeljnih principa EU, povelje UN, i uopste temeljnih principa pravde nasega vremena i civilizacije".

- Ako bi nam uveli sankcije, onda bi u obrazlozenju jasno moralo da stoji da se Srbija kaznjava sto brani svoje granice, sto je multietnicka drzava i sto ne dozvoljava da bude razbijena i da na njenoj teritoriji bude formirana jedna nakazna, etnicki cista drzava kosovskih Albanaca. Moralo bi da se kaze, da se Srbija kaznjava sto svoju vojsku i policiju drzi na svojoj drzavnoj teritoriji ili zbog toga sto Ibrahim Rugova nece da pregovara sa predsednikom Srbije, ocenio je Draskovic i dodao:“Ne verujem da ovaj svet pociva na principima bez principa".

Odgovarajuci na nase pitanje da li su predstavnici SRJ na Savetu Evrope Milan Bozic i Ljubisa Ristic usaglasili stavove o Kosovu, Draskovic je rekao da su stavove “usaglasili lako", jer je trebalo ustanoviti samo cinjenice “sta se moze, a sta nikako ne moze".

J.Kosanic

Rubin “slabo preveden"

Upitan da prokomentarise izjavu portparola Bele kuce Dzejmsa Rubina, da Kosovo nije samo srpsko pitanje, Draskovic je rekao “Bojim se da izjava nije dobro prevedena".

- Kosovo je unutrasnje pitanje u tom smislu da Kosovo mora biti samo u Srbiji. Kada je rec o demokratskim principima i pravima, onda su to univerzalni principi, pa njihovo postovanje ne moze biti unutrasnje pitanje ni Srbije, ni Amerike, Rusije ili Nemacke. Verujem, da je gospodin Rubin mislio na ovo drugo - rekao je Draskovic.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /