sreda, 22. april 1998.

NEDELJNI PREGLED POSLOVANJA BEOGRADSKE BERZE

Promet veci za 64 odsto

Beograd. - Vec drugu sedmicu za redom promet na Beogradskoj berzi belezi nezapamceni rast. Prosle nedelje iznosio je cak 214 miliona dinara i bio je za 83,4 miliona veci nego prethodne, zahvaljujuci pre svega velikoj prodaji obveznica Narodne banke. U sest transakcija prodato je cak 159 miliona dinara tih kratkrocnih drzavnih hartija, a Vojvodjanska banka je sama u dve transakcije prodala cak 127 miliona dinara. Od drzavnih hartija prodato je i 10 miliona dinara obveznica SRJ i u sekundarnoj prodaji 14,7 miliona dinara oveznica Fonda penzijsko-invladiskog osiguranja Srbije.

Indeks Beogradske berze je i pored velikog prometa smanjen za 0,54 poena ili za 0,32 odsto i u petak 17. aprila je iznosio 168,99 poena. Promet blagajnickim i komercijalnim zapisima i certifikatima o depozitu je bio uobocajen i iznosio je 30,2 miliona dinara. Ugovori su se zakljucivali sa mesecnom kamatom od pet do osam odsto. Najveci promet tim hartijama obavljen je preko berzanskih posrednika Eki brokera (42,2 odsto) i Trzista novca (22 odsto).

Na listi A Beogradske berze se pored tri vrste drzavnih hartija nalaze i komercijalni i blagajnicki zapisi tri preduzeca: “Dinare", “Dibeka" i “Dunava" AD za osiguranje.

Na listi B se nalaze akcije tri banke - Pozarevacke, Komecijalne i “Servo Mihalj" banke, kao i komercijalni i blagajnicki zapisi pet preduzeca. Na listi slobodnog vanberzanskog trgovanja su kratkrocne hartije 36 preduzeca.

J. K.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /