sreda, 22. april 1998.

PRED OSNIVANJE VOJVODJANSKOG POKRETA

Socijaldemokrati odbacuju optuzbe Berisavljevica

Novi Sad.- Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) nece pristupiti Vojvodjanskom pokretu cije je osnivanje zakazano za 25. april - izjavio je portparol LSV Aleksandar Ivkovac na jucerasnjoj konferenciji za stampu u Novom Sadu.

On je rekao da LSV pozdravlja sve ideje koje zagovaraju autonomiju Vojvodine, ali ne moze da prihvati da osnivaci pokreta koji nemaju uporiste u birackom telu Vojvodine preuzmu ulogu predvodika svih politickih organizacija u Vojvodini.

Na pitanje novinara da li je osnivanje Vojvodjanskog pokreta pokusaj da se lider LSV Nenad Canak “pusti niz vodu", Ivkovac je odgovorio da je takva spekulacija potpuno nerealna. On je obbacio kao besmislene optuzbe osnivaca ovog pokreta, Zivana Berisavljevica, da je LSV stranka sa separatistickim programom.

Berisavljevic je formiranje Vojvodjanskog pokreta objasnio potrebom borbe protiv sepratizma u Vojvodini. On je predsednik politicki potpuno marginalnog Svenacionalnog demokratskog fronta Vojvodine. Bio je, svojevremeno, visoki funkcioner u Pokrajinskom kometetu bivseg Saveza komunista Jugoslavije. Sa politicke scene je uklonjen “jogurt revolucijom" 1989. godine kao glavni ideolog tadasnjih vojvodjanskih “autonomasa".

- LSV je parlamentarna stranka, treca po snazi u Vojvodini sa 11.500 dobro organizovanih clanova - rekao je Ivkovac i odbacio mogucnost da bi LSV mogla da bude politicki ugrozena formiranjem Vojvodjanskog pokreta.

On je potvrdio da LSV nije dobila poziv za ucesce na osnivackoj skupstini Vojvodjanskog pokreta, zakazanoj za 25. april u Novom Sadu.

J. Briza

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /