cetvrtak, 23. april 1998.

MINI ANKETA O CETVRTOM REFERENDUMU U POSLEDNJIH DESET GODINA

Jos jedna u nizu podela na “patriote" i “izdajnike"

Srbija se opet podelila: vladajuca stranka i njeni koalicioni partneri sam cin zaokruzivanja “ne" smatraju “istorijskim", dok “bojkotasi ocenjuju da pripada “najcrnjoj komunistickoj propagandi"

Beograd. - Referendum koji je danas i zvanicno poceo (za one koji su morali da otputuju i - ranije), na kojem se gradjani izjasnjavaju da li su za strane posrednike u resavanju kosovskog problema, treci je po redu u Srbiji u poslednjoj deceniji. Pre osam godina, tacnije 1. i 2. jula 1990. godine, gradjani su se izjasnjavali da li prvo treba da se donese republicki ustav, pa tek onda da budu raspisani prvi visestranacki izbori. Na referendum je izaslo dovoljno gradjana, tj. vise od 50 odsto glasalo je po principu “prvo ustav - pa izbori".

Dve godine kasnije, u vreme kada su odrzani prvi izbori za Vece gradjana Skupstine Jugoslavije u Srbiji su odrzana dva referenduma, na kojima su se gradjani izjasnjavali o republickoj zastavi i o izgledu i sadrzini grba i himne Srbije. Oba ova referenduma su propala, posto se nije odazvao dovoljan broj gradjana. Danasnji referendum se razlicito ocenjuje, sve u zavisnosti od toga sa koje strane te ocene dolaze. Vladajuca stranka i njeni koalicioni partneri sam cin izlaska i zaokruzivanja ’ne’ smatraju “patriotskim" i “istorijskim" Ni druga bojkotaska strana ne bira sredstva, kazu da taj predlog pripada “arsenalu najcrnjeg komunistickog propagandnog, nacina komuniranja sa javnoscu".

Antropolog dr Aleksandar Boskovic o referendumu kaze: - Ako se gleda izjasnjavanje ljudi, po pitanju onoga sta ljudi treba da cine za drzavu, onda se postavlja pitanje sta drzava treba da cini za njih. Ova drzava samo zahteva od svojih gradjana, a nista ne pruza za uzvrat... Uostalom, to je tema o kojoj je besmisleno govoriti.

Drasko Acimovic, slobodni novinar referendum smatra nenormalnim i cudnim cinom. “Zasto uvlaciti narod u necije necasne ciljeve, kad se zna ko o cemu treba da odlucuje. Pitanje bi u stvari trebalo da glasi: da li ste za to da Kosovo i Metohija kao AP bude u sastavu Srbije ili da bude samostalno, o tome treba mi da odlucimo. Jer, kako bi bilo da Srbija odlucuje da se recimo Teksas izdvoji i osamostali od Amerike."

Generalni sekretar Evropskog pokreta u Srbiji dr Jelica Minic za “Nasu Borbu" kaze: - To je strahovita manipulacija s gradjanstvom, sankcije zapravo ovom rezimu odgovaraju. Jer, svako ukljucivanje u medjunarodnu zajednicu i medjunarodne mreze institucija, podrazumeva polaganje racuna o politici koja se vodi, ne samo domacem stanovnistvu, nego i medjunarodnim partnerima. Ovde se podgrejava ratna atmosfera, jer se uz pomoc Kosova predupredjuje gradjanski rat u Srbiji.

Svako referendumsko izjasnjavanje, moze se smatrati demagoskom igrom, ukoliko gradjanima nisu predocene sve, ili bar najbitnije kosekvence opredeljivanja za predlozene opcije, ocenjuje sociolog Vladimir Vuletic. “S obzirom da je u konkretnom slucaju rec o veoma vaznom pitanju, moj utisak je da su se gradjanima morale mnogo produbljenije i argumentovanije obrazloziti sve, bilo pozitivne ili negativne, posledice izjasnjavanja - bez obzira kakvo ono bilo", smatra Vuletic.

U mini anketi o referendumu zanimljivo je glediste pevaca Djordja Balasevica, odnedavno ambasadora dobre volje UN.

- Ovaj narod uvek zna da odgovori “ne". Samo mu treba podmenuti pravo pitanje. Ne zameram vlastima, ali zameram bezdusnim i apaticnim budalama koji glasaju protiv svoje dece. Moje je da ne budem ovca.

J. Ka - Z. R.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /