cetvrtak, 23. april 1998.

CETVRTI DAN PROTESTA ORUZARA U KRAGUJEVCU

Zahtevi “teski" dva miliona dolara

Iako je policija ispred Novog Pazara zadrzala kola clanovima Sindikata “Namenske", oni su ipak stigli u posetu radnicima fabrike u ovom gradu. Ostalim kragujevackim radnicima je dovoljno i 30 maraka mesecno, rekao je predsednik Sindikata ZNP Zoran Nedeljkovic Meda

Oruzarima su se pridruzili i
clanovi njihovih porodica: Detalj
sa jucerasnjeg protesta
Foto: B. M. Velickovic

Kragujevac. - Grupa clanova Odbora sindikata “Namenske" danas nije ovde s nama. Oni su jutros u 7 casova otisli sluzbenim kolima u Novi Pazar. Ali, ta kola policija je zadrzala ispred Novog Pazara, tako da nisu mogli da udju u grad. Baja (Dragutin Stanojlovic) je, medjutim, s ljudima stigao u krug fabrike u Novom Pazaru i sada je tamo sa radnicima - obavestio je juce, cetvrtog dana protesta kragujevackih oruzara, vise hiljada radnika “Namenske" i clanove njihovih porodica okupljenih pred ovdasnjom Gradskom skupstinom, predsednik Sindikata ZNP Zoran Nedeljkovic Meda.

On je potom rekao da je prekjuce troclana delegacija Sindiakta “Namenske" razgovarala sa predsednikom Grupe “Zastava" Srboljubom Vasovicem. “Sa Vasovicem smo razgovarli, a ne pregovarali, jer nasi zahtevi (neisplacene zarade) su teski dva miliona dolara i dok oni ne budu ispunjeni nema pregovora", porucio je Nedeljkovic.

- Djordje Nestorovic vise ne moze da bude v.d. direktora nase fabrike. Jer, mi ne verujemo da sa njim moze da nam bude bolje. On je godinama u fabrici i da je hteo mogao je stanje da popravi nabolje - istakao je Nedeljkovic i konstatovao da osim oruzara ostalih kragujevackih radnika nema pred Skupstinom grada. “Njima je dovoljno i 30 maraka mesecno, njima je dovoljno i da im obecaju pa da im ne daju nista", konstatovao je on.

Upitavsi (se) sta “Namensku" ocekuje sutra, predsednik Sindikata ove fabrike je ustvrdio da “u ’Vojnoj’ nema vise od tri trudnice, da je prosek radnog staza zaposlenih 22 godine, a starosti radnika 42 godine". “Borimo se za to da u nasu fabriku pocnu da dolaze mladi i strucni", kaze Nedeljkovic, dodajuci da je za danas u Sindikatu “Namenske" zakazan sastanak sa narodnim poslanicima iz Kragujevca. Radnik ZNP Gvozden Markovic je juce ponovo pozvao sve radnike Kragujevca u Srbiji da dignu glavu jer “to je put za vise reda i rada, za reforme i bolje plate".

Novi protest kragujevackih oruzara, kojima su se od juce pridruzili i clanovi njihovih porodica - uglavnom deca - zakazan je za danas u 11 casova, pred kragujevackom Gradskom skupstinom.

Z. Radovanovic

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /