cetvrtak, 23. april 1998.

SVE NAPETIJA SITUACIJA U KOSOVSKOJ OPSTINI DECANE

Sklanjaju se i Srbi i Albanci

Sve srpske porodice sklonile zene i decu u druge opstine. Albansko stanovnistvo sklanja se u pogranicno podrucje. I jedna i druga strana govore o pokretima vojnih jedinica

Pristina - Decani, Beta. - Sve srpske porodice u Decanima sklonile su zene i decu u druge opstine, saznaje agencija Beta od Srba smestenih u bungalovima decjeg odmaralista u Decanima. U opstini vlada napetost. Kosovski informativni centar blizak Demokratskom savezu Kosova javio je o “veoma napetom stanju" u selima djakovacke opstine u pogranicnom podrucju sa Albanijom, odakle je pocelo da se sklanja albansko stanovnistvo. I jedna i druga strana govore o pokretima vojnih jedinica.

Oko Decana i Djakovice pojacavaju se policijske snage, a na putu Kosovska Mitrovica-Srbica, kod mesta gde se skrece za Donji Prekaz, uklonjen je policijski punkt na kojem je od pocetka marta bilo dvadesetak policajaca i skloniste od dzakova. Uklonjen je i punkt kod samog Donjeg Prekaza iz pravca Glogovca. Od

Kosovske Mitrovice prema Srbici i Peci autobousi saobracaju po redu voznje. U bungalovima decjeg odmaralista u Decanima smestilo se tridesetak srpskih porodica iz vise od 15 sela u toj kosovskoj opstini. Mestani su agenciji Beta rekli da su kroz Decane prosle “vece kolone vozila Vojske Jugoslavije put Djakovice" a da su “neki delovi VJ zadrzani u Decanima na mestima gde nikada nisu bili". Izvori DSK u Djakovici, na koje se poziva KIC, javili su da su prema pogranicnim selima “krenule jake snage jugoslovenske vojske" i da je “jedan deo vojnih snaga razmesten u zgradi Duvanskog kombinata "Virdjinia' u Ponosecu" dok je “drugi nastavio prema selima Kosare, Botusa i drugim selima koja se nalaze dva do cetiri kilometra od albanske granice".

Medju stanovnicima opstine Djakovica vlada strah a “stanovnici sela Gramacele i Palabarda iz opstine Decane u strahu od kaznene racije srpskih snaga poceli su da se iseljavaju u druga sigurnija sela u opstini Djakovica", javio je KIC.

“Vec dve noci prica se da ce albanski teroristi okupirati Decane i Djakovicu pa smo iz tog razloga morali da evakuisemo decu, nejake i zene", rekao je agenciji Beta Srbin iz sela Dasinovac, pet kilometara udaljenom od Decana.

U selu Crmljane kod Decana, na kuce Fatica i Babovica u utorak uvece oko 20.30 casova “naoruzane bande siptarskih terorista su otvarale vatru", prenose beogradski mediji. Prilikom ovog napada nije bilo ni zrtava, ni materijalne stete, navode mediji.

Okrsaj kod sela Babaloc

Babaloc, AFP. - U blizini sela Babaloc, koje se nalazi oko 70 kilometara zapadno od Pristine, juce je doslo da vatrenog okrsaja izmedju srbijanske policije i etnickih Albanaca, javio je novinar AFP-a. Pucnjava se cula iz pravca policijskog kontrolnog punkta koji se nalazi na 300 metara dugom putu izmedju izbeglickog kampa u kojem se kriju srpske porodice i samog sela, naseljenog etnickim Albancima. Srpski izvori rekli su da su naoruzani Albanci napali kontrolni punkt kod Babaloca. Novinari su culi dve eksplozije, za koje pretpostavljaju da poticu od minobacackih granata kalibra 62 mm, kao i pucnjavu iz automatskog oruzja.

Srpske izbeglice u kampu zasule su kamenjem konvoj od pet vozila sa novinarima, vicuci na njih: “Vi ste izdajice".

U obliznjem selu Junik policija je pretukla novinara “Vasington tajmsa" Filipa Smakera i njegovog albanskog prevodioca.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /