cetvrtak, 23. april 1998.

BEOGRADSKI STUDENTI GLASALI U MENZAMA SVOJIH FAKULTETA

Efekat TV emisije o Kosovu

Jedan od razloga za izlazak studenata na referendum je emisija o Kosovu koju je drzavna televizija emitovala na prvom programu

Beograd. - “Srbija Srbija ..., orilo se ispred menze Rudarsko-Geoloskog fakulteta gde su glasali studenti koji to nisu bili u mogucnosti na svojim birackim mestima. Studentska menza je oblepljena plakatima Socijalisticke partije Srbije kao i JUL-ovskim plakatima na kojima jasno stoji kako studenti treba da glasaju. To medjutim, prema recima tamosnje glasacke komisije, nikako nije u suprotnosti sa izbornim pravilima da se na glasacka mesta ne smeju lepiti nikakvi stranacki plakati i to u krugu od pedeset metara. “ To pravilo u ovom slucaju ne vazi, jer ovo je referendum, a ne parlamentarni izbori". Mladic koji je klicao Srbiji sa “pogresnom" gestikulacijom ( umesto tri podigao je dva prsta) objasnio nam je svoje razloge ucesca na referendumu.

- Zovem se Milos Petrovic, imam dvadeset sedam godina i student sam trece godine ovog fakulteta. Politicki sam neopredeljen, ali ne podrzavam Milosevica pa ni Seselja. Medjutim, bez obzira na to na referedum se mora izaci i na taj nacin odbraniti nase sveto mesto tj. Kosovo. Stranci nam ne zele dobro i to su vise puta i dokazali. Zato mi sada uzimamo stvar u svoje ruke - tvrdi Milos.

Bez jasnog stava

Interesantni su razlozi zbog kojih su akademci odlucili da izadju na referendum. Od patriotskih preko stranackih pa sve do iskoriscavanja svojih gradjanskih prava da biraju i budu birani. “ Uvjek sam glasao za vojvodu pa cu to i ovoga puta uciniti. Po meni on do sada nije grijesio tako da mu ja vjerujem. Doslo je vrijeme da rjesimo taj problem koji nas vjekovima muci. To moramo uciniti sami, a ne da nas neke fukare iz inostranstva tjeraju da se odreknemo Kosova", smatra Jovo Mamula, student RGF inace izbeglica iz Kninske krajine koji je prosle godine postao gradjanin Srbije.

Inace mnogi studenti, koji su prekjuce izasli na referundum iskljucivo da bi ispunili svoju gradjansku duznost nisu imali iskristalisani stav sta da zaokruze. “ Ne znam vise sta je bolje - da li da nam sudbinu odrede stranci, ili ovi nasi. Ni jedni ni drugi se nisu, svih ovih godina, pokazali kao pravo resenje za nas", rekla je Jovana Sasic.

Medjutim, “najzanimljiviji" razlog za izlazak na referendum je emisija koju je drzavna televizija emitovala na prvom programu o istoriji Kosova.

- Dokumentovano su pokazali kako su siptari, potpomognuti stranim silama, jos od proslog veka proterivali Srbe sa Kosova. Zlocini koje su oni pocinili za vreme prvog i drugog svetskog rata prema nasem narodu su stravicni isto kao i etnicko ciscenje koje siptari primenjuju u poslednjih pedeset godina. Mislim da je doslo vreme da se zahvalimo strancima na ponudjenoj pomoci prilikom resavanja nasih unutrasnjih stvari - smatra Dragana Andjic student prve godine fakulteta.

Veliki odziv

Prema recima komisije koja je na Rudarsko-Geoloskom fakultetu pratila referendum odziv je vise nego zadovoljavajuci. “ Ne mozemo vam tacno reci koliko je ljudi izaslo na referendum, ali je i vise od ocekivanog." Posto je sada sa glasanjem zavrsila prepodnevna smena, nove glasace ocekujemo posle podne kada se predavanja i vezbe zavrse, rekli su nam u komisiji, dodavsi da nije bilo nikakavih primedbi u toku glasanja.

I na drugim mestima gde su akademci glasali nije bilo nikakvih primedbi na sam tok glasanja kao i na odziv. Takodje se nisu ni razlikovali razlozi zbog kojih su akademci izasli na referendum. “ Pomazemo Srbiji da ponovo stane na svoje noge. I za to nam nisu potrebni strani pomagaci. Ako nam uzmu i Kosovo onda vise ni Srbija nema razloga da postoji, rekli su nam akademci iz Studentskog grada.

Neki “seret" je u blizini studentske menze na Rudarsko-Geoloskom fakultetu, gde su akademci glasali, napisao: “ Ukokliko i ovo NE postane DA pocecu da njacem!"

V. Djordjevic

“Crna ovca"

Svi studenti sa kojima je vas reporter razgovarao glasali su protiv “stranog mesanja". Medjutim, i medju akademcima se nasla “crna ovca".

- Glasao sam za strano “mesanje" jer od ovih nasih nema pomoci. Sve sto su do sada uradili, uradili su na nasu stetu. Zato sam odlucio da glasam za strance. Glasao bih i za njihovo mesanje za sva nasa pitanja, ali trenutno je aktuelno Kosovo. Neka me proglase za stranog placenika . Kamo lepe srece da to jednog dana i postanem - izjavio je za nas list Nebojsa Predragovic, student trece godine RGF.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /