cetvrtak, 23. april 1998.

PRAVNI STRUCNJACI OSPORAVAJU REFERENDUM

Povreda pravnih principa

Stevan Lilic: “Svaki student zna da pravo ne poznaje izjasnjavanje sa DA ili NE". Miodrag Jovicic: Motiv opravdava sredstvo

Ponudjena alternativa izjasnjavanja sa “DA" ili “ NE" na glasackom listicu "kosovskog referenduma" umesto “ZA" ili “PROTIV" predstavlja direktnu povredu pravnih principa i to zna svaki student prava, tvrdi prof. dr. Stevan Lilic sa beogradskog Pravnog fakulteta.

Naime, u svim pravnim udzbenicima, izjasnjavanje na referendumu ima dve alternative, a to je “ZA" i “ PROTIV", kategoricno je rekao na jednoj od stranackih konferencija prof. Lilic.

A sta kaze udzbenik iz koga uce buduci pravnici : U knjizi “Ustavno pravo i politicke institucije", pisanoj za studente druge godine prava , na 262. strani, u lekciji o referendumu, doslovce stoji “ Referendum je neposredno izjasnjavanje gradjana za dve ponudjene alternative ZA i PROTIV".Autor udzbenika je prof. dr. Ratko Markovic, potpresednik vlade Srbije, na ciji je zahtev Skupstina Srbije, hitno, dan uoci raspisivanja referenduma, izmenila Zakon o referendumu i narodnoj incijativi.

U hitno usvojenim izmenama uvedena je mogucnost da se gradjani pored postojeceg “ZA" i “PROTIV", izjasnjavaju sa “ DA" i “ NE".

Akademik Miodrag Jovicic, profesor Pravnog fakulteta, veli: “Motiv onih koji su formulisali pitanje i umesto alternative “ ZA" i “ PROTIV", “ ponudili “DA" i “ NE", jeste ocekivanje spektakularnog odgovora gromoglasnog NE.

Predstojeci referendum u mnogim aspektima predstavlja povredu pravnih principa, misljenje je prof. Lilica. Naime, postavljeno pitanje je spoljnopoliticke prirode, sto znaci da nije u nadleznosti Narodne Skupstine, niti predsednika parlamenta. Strucno receno, smatra Lilic, na delu je ultravirus, jer je predsednik Skupstine prekoracio svoja ovlascenja." “Prema recima , pak, akademika Jovicica, posebno iritira sama formulacija pitanja. Naime, pitanjem se sugerise gradjaninu da medjunarodna zajednica zeli da ucestvuje u odlucivanju na Kosovu, odnosno da arbitrira. Medjutim, kaze akademik Jovicic, to je samo pretpostavka, jer moguce je da strani posmatraci zele da ponude svoje dobre usluge, kao sto je bio slucaj sa Severnom Irskom".

Prema Jovicicevim recima, ono u cemu nema nikakvog spora jeste da cetverodnevno glasanje predstavlja nov vid manipulacije masama. “To je navlacenje sto veceg broja gradjana. Slican slucaj nije zabelezen nigde u svetu, bar meni nije poznato", kategorican je akademik Jovicic.

N. Preradovic

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /