cetvrtak, 23. april 1998.

Visak drzavotvorstva

Draskovic se upinje da viskom reci od svojih pristalica sakrije da on cini uslugu Milosevicu i Seselju, uslugu koja im treba bas sad, a u svemu drugom moze slobodno da nastavi da glumi najljucu opoziciju

Pise: Stojan Cerovic

Sta ko radi u Srbiji uglavnom je jasno, osim ako pitate za Srpski pokret obnove. Polozaj te, nekad vodece opozicione stranke, danas je neresiva zagonetka, a izjave Vuka Draskovica kao su usmerene upravo na umnozavanje zbrke i stvaranje politicke kvadrature kruga. Tvrdi da nije promenio svoj negativan stav prema vecitom derbiju Milosevic protiv ostatka sveta, ali prihvata referendum i misli da treba reci NE.

On ocigledno ima potrebu da to svakodnevno objasnjava i dopunjava prethodna objasnjenja. Nikako nije zadovoljan i nije siguran da je pravilno shvacen, pa mrsi sve vise, posto bi zapravo zeleo da uopste ne bude shvacen. Obicno se trudim da ne obracam paznju i ne slusam sta govori, posto ne umem da uzivam u necijim mukama, makar bile zasluzene i makar im se covek dobrovoljno izlozio. Ali cujem da apeluje da se izadje i kaze samo jedno jedino NE, samo ovaj put, brzo i tiho, a sve ostalo bice uvek DA.

Draskovic se upinje da viskom reci od svojih pristalica sakrije da on cini uslugu Milosevicu i Seselju, uslugu koja im treba bas sad, a u svemu drugom moze slobodno da nastavi da glumi najljucu opoziciju. Oni koji su upuceni u interne poslove, beogradske spletke, dugovanja, hipoteke, usluge i poravnanja, sigurno bolje od mene znaju zasto on to radi. A ono sto se ne da sakriti je da je SPO sad postao nesto kao prva rezerva SRS.

Draskovic kao da ceka da Milosevic izgustira Seselja pa da on ponovo udje na scenu, predstavi se i pokusa da popravi los utisak koji je prosli put ostavio. Seselj bi, naravno, da ostane gde je i sad medju njima traje ostra borba, kao da u Srbiji nema vece srece od te da se sedne blizu Milosevica.

Mora biti da sam Milosevic ovu dvojicu drzi u stanju napetosti, ne dozvoljavajuci Seselju da sasvim slisti Draskovica i otme mu, recimo, ono vlasti sto drzi u Beogradu. Ako je ista od politickog zanata dobro savladao, onda je to upravo ta vestina preusmeravanja protivnickih sila jedne ka drugoj. Tako je SPO, iako nije usao u vladu, zadrzao ono sto je imao, a sigurno su mu udeljena jos neka obecanja i nade za buducnost, koliko da se Seselj ne bi previse osilio.

I tako sad svi slozno zovu na referendum, koji i ne sluzi nicemu drugom osim njima i njihovim medjusobnim odnosima. Zato se Draskovic nije usudio da izostane i propusti da pokaze patriotsku drzavotvornost. I sve bi to mogao biti njegov, odnosno njihov problem. Ali drzavu Srbiju nista nije toliko kostalo i ugrozavalo kao taj visak drzavotvorstva.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /