cetvrtak, 23. april 1998.

Crna rupa Evrope

Milanka Saponja-Hadzic

Zaokruzivanjem "ne" gradjani ce potvrditi svoju slobodu, jedinstvo i nezavisnost Srbije i SR Jugoslavije - tu poruku nedeljama organizatori referenduma lansiraju preko novinskih stranica i TV ekrana, tako da bride usi. Ko je zaboravio kako je izgledala TV pre rata u Sloveniji, Hrvatskoj i Bosni ima prilike ovih dana da se podseti. Ista lica, iste ideje...

Da je situacija sada mnogo ozbiljnija pokazuje i podatak o mnogobrojnim i sve mastovitijim pritiscima koji se vrse na narod, narocito u unutrasnjosti zemlje. Ne samo da ce oni koji ne izadju na glasanje biti "izdajnici" , nego u nekim selima se preti i batinama.

U jugoslovenskoj prestonici to, medjutim, nije slucaj. Tu gradjani samo dobijaju postom pozive i najluksuzniji propagandni materijal za najdemokratskiji nacin izjasnjavanja, na kojem je odgovor vec upisan velikim crvenim slovima. Tek da ne bude zabune. Demokratija po srpski.

U propagandnu pomoc pozvane su osvedocene patriote, toliko puta vec dokazane - Patriotski savez, Sinisa Vucinic, Radikalna stranka "Nikola Pasic" i sva druga teska artiljerija. Osvedocena novinarska pera ponovo su zaostrena, ubedljiva kao i pre sedam godina.

Najveci patriotski zanos, ipak, pokazuje Jugoslovenska levica koja upravo dokazuje da je izrasla u snaznu i autoritativnu partiju za protekle cetiri godine i postala politicki faktor bez koga se ne moze. Trebalo je samo da se pojavi ovako jedan ozbiljan trenutak u istoriji naroda da to i prakticno pokaze.

Istovremeno s tim, s medjunarodne politicke scene, stizu vesti o pripremama razgovora izmedju predstavnika Srba i kosovskih Albanaca, na koje se, kako je najavljeno, nece dugo cekati. Izvestaj specijalnog izvestioca Komisije za ljudska prava govori o brutalnom postupanju prema civilima policije. Predstavnici haskog Tribunala vec su na Kosovu, a pretnje sankcijama, iako je moguce da do njih dodje selektivno, vise u vazduhu. Beograd na sve to ima samo jedan odgovor - referendum o stranom nemesanju u unutrasnje stvari zemlje, koje ce narod svojski podrzati. A kako bi drukcije, jer narod je pitan, a potom i podrzao desetogodisnju dostojanstvenu politiku tokom protekle decenije. Njegovo rukovodstvo je bilo samo puki izvrsilac narodne volje, pa ce tako biti i ovog puta.

Vlast ce ponovo oslusnuti narodnu volju i postupiti po njoj. Ako se pitanje Kosova, pod jakim medjunarodnim pritiskom, ipak, resi na nacin koji ne odgovara ni narodu, ni vlastima, bice to iznad moci vlasti. Jer, sila boga ne moli. A referendum je dokaz da je aktuelno rukvodstvo dalo sve od sebe, da mu se moze i dalje verovati.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /