cetvrtak, 23. april 1998.

JUSUF KALEMPEROVIC, MINISTAR POMORSTVA I SAOBRACAJA CRNE GORE

“Ne povlacimo ni brodove ni avione"

Nema najave sankcija prema Crnoj Gori pa ni razloga za takve mere predostroznosti, kaze Kalemperovic

Herceg Novi. - Prilikom posjete “Pomorskom saobracaju" u Kamenarima, iskoristili smo priliku da pitamo ministra pomorstva i saobracaja u Vladi Crne Gore Jusufa Kalamperovica da li se u crnogorskoj avio- kompaniji i u pomorskim kompanijama spremaju za sankcije.

- Nasa avio-kompanija ne planira povlacenje aviona nego planira otvaranje novih linija - rekao je za “Nasu Borbu" ministar Kalamperovic. - Konacno smo dobili dozvolu za liniju Podgorica-Ljubljana, drzimo linije Podgorica-Budimpesta, Podgorica-Beograd i Podgorica-Bari. Od 3. maja prema postignutom dogovoru otvaramo liniju Podgorica-Banjaluka, a od 6. maja liniju Podgorica-Sarajevo. Mi ne vidimo ni jedan razlog zasto bi se Crnoj Gori i njenoj privredi uvodile sankcije. Susreti koje je imao predsjednik RCG Milo Djukanovic u Parizu, Rimu, u Londonu i sada u SAD - nemaju nikakvu najavu sankcija prema Crnoj Gori. Naprotiv, u Crnoj Gori se odrzavaju reformski procesi, pa ne vidimo razloga zasto bi prizemili avione “Montenegro ervajz".

- Kada su u pitanju brodovi, takodje ne vidimo ni jedan razlog da brodove povlacimo, a usput da kazem da brodove nije bas lako ni povuci - rekao je dalje ministar Kalamperovic. - To je i neizvodljivo. Brodovi “Prekookeanske plovidbe" iz Bara i “Jugooceanije" iz Kotora vecinom su u tajm-carteru, znaci dati su u zakup, na njima su skupocjeni tereti koji obicno vrijede nekoliko puta vise nego sto vrijedi brod. To su duga putovanja, recimo putovanje od SAD za Bliski istok traje po 20 dana ili cak mjesec dana, sto znaci nije brod avion da doleti u luku, teret se mora predati... Ako se teret ne preda, mi odgovaramo za teret i mi bismo na taj nacin najbrze izgubili flotu. Jos jednom ponavljam nema ni jednog razloga zasto bi se avioni crnogorske avio-kompanije i brodova crnogorskih pomorskih kompanija blokirali kao sto je to uradjeno 1992. godine.

P. Janicic

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /