cetvrtak, 23. april 1998.

NAJNOVIJI SUKOB MITROPOLIJE CRNOGORSKO-PRIMORSKE I OBNOVLJENE CPC

Incident u crkvi Svetog Djordja

Mitropolija crnogorsko-primorska trazi zastitu drzavnih organa, dok portparol LSCG i poslanik Miroslav Vickovic osporava pravo toj mitropoliji da svojata hram u njegovom selu, koji su, uz ostale “gradili i njegovi preci, plemenski knezevi"

U crkvi Svetog Djordja u Vucjem dolu u Ceklicima (opstina Cetinje) na drugi dan prvoslavnog Vaskrsa zakazale su bogosluzenje i Mitropolija crnogorsko-primorska, na cijem je celu vladika Amfilohije, i Crnogorska pravoslavna crkva, ciji je prvi svjestenik Miras (Mihailo) Dedejic nedavno rukopolozen za episkopa, od strane Bugarske pravoslavne crkve ciji je patrijarh Pimen. Posto su se na istom mjestu i u isto vrijeme nasli svjestenici dvije suprotstavljene crkve i njihovi vjernici doslo je do incidenta, koji svaka strana interpretira na svoj nacin.

Mitropolija crnogorsko-primorska izdala je saopstenje i izrazila “protest i ogorcenje zbog brutalnog napada na zakonitog svjestenika katunskih parohija Dragana Stanisica dok je sluzio slubzu Bozju u hramu Sv. Djordja... zajedno sa grupom djaka Cetinjske bogoslovije". U saoptsenju se navodi da je jedna grupa ljudi “zeljela da u taj hram, koji je odvajkada bio i ostao pod ingrencijom kanonske Cetinjske mitropolije, uvede lice koje se lazno predstavlja kao svetsenik i mitropolit, a ne pripada nijednoj kanonskoj pravoslavnoj crkvi na svijetu, pa ni Mitropoliji crnogorsko-primorskoj".

U saopstenju Mitropolije crnogorsko-primorske psoebno je prozvan Miroslav Vickovic, portparol Liberalnog saveza CG i poslanik u crnogorskom parlamentu i optuzen da je “bio jedan od glavnih predvodnika ovog bezakonja". Istovremeno se na racun Liberalnog saveza odnosno njegovih pristalica, iznose optuzbe da progone svjestenike Mitropolije crnogorsko-primorske, i da im cak prijete ubistvima, pa, shodno tome, od drzavnih organa je zatrazena zastita “dostojanstva, imovine, hramova, fizicke i ljudske bezbjednosti" svojih ljudi.

- Bio sam u Vucjem Dolu, u Ceklicima povodom Uskrsnjih praznika i osvjestavanja groba profesora Dusana Gvozdenovica (prvi predsjednik Odbora za obnovu autokefalnosti CPC). Bio sam u mjestu svojih predaka, kod svoje crkve, koji su moji Vickovici, uz ostalo, i gradili, cak se, kao plemenski knezevi, u njoj i sahranjivali. Znaci, potpuno svoj na svome. Ja nijesam ni stranac ni uljez, i pri tom, nijesam bio u Ceklicima ni kao predstavnik LSLCG, vec samo i jedino kao covjek i gradjanin, izjavio je prozvani Miroslav Vickovic, ne skrivajuci ogorcenje i, kako je rekao, “odredjeni prezir" povodom dogadjaja u Vucjem Dolu.

Vickovic kaze da je do incidenta “umalo doslo", i da je to bilo isplanirano radi kompromitacije prisutnih i same Crnogorske pravoslavne crkve, ali da je nemilo izbjegnuto zbog prisustva “dovoljno razumnih ljudi". “Kada bi se zbilja pridrzavali bozjih zapovijesti, jos na taj za crkvu i vjernike poseban dan, mogli bi posvjedociti o svemu direktni akteri, svjestenici SPC u Crnoj Gori Stanisic i Nikcevic. Koji ih to bozje providjenje usmjerava da ne govore istinu, necu da odgonetam", kaze Vickovic. Odbacujuci optuzbe na racun LSCG, a prigovarajuci Mitropoliji crnogorsko-primorskoj da je minulih godina bila “steciste i utociste, zestoka podrska i oslonac upravo onima koji su zaista klali i zaista ubijali", Vickovic sugerise da se, ubuduce, saradnja crnogorske drzave i SPC u Crnoj Gori ne “realizuje na nacin" prikazan u Ceklicima.

Povom dogadjaja u Ceklicima, minsitar vjera u Vladi Crne Gore Slobodan Tomovic saopstio je kratko, da je drzava Crna Gora “u obavezi da zasiti dostojanstvo svestenika, njihov rad i bogosluzbeni cin, hramove, imovinu i vjerske institucije od svake uzurpacije". Ministar Tomovic se, pri tom, pozvao na clan 11. Ustava Republike Crne Gore.

D. Vukovic

CPC trazi 600 hramova

Obnovljena Crnogorska pravoslavna crkva, za koju Srpska pravoslavna crkva nece ni da cuje i osporava joj svako pravo na postojanje, zahtijeva da joj se vrati vise od 600 pravoslavnih hramova u Crnoj Gori.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /