cetvrtak, 23. april 1998.

MEDJUNARODNA IZLOZBA TEMATSKE LITERATURE OD 8. DO 14. MAJA U “HAJATU"

Knjige bez granica

Oko 9000 naslova iz svih oblasti po cenama nizim nego u inostranstvu. Na Frankfurtskom sajmu Jugoslavija ce, po svemu sudeci, i ove godine biti bez nacionalnog standa, jer nijedno ministarstvo nije nadlezno da ga organizuje

Medjunarodna izlozba tematske literature odrzace se od 8. do 14. maja u hotelu Hadzatt Regencdz, na kojoj ce biti predstavljeno oko 9000 knjiga na stranim jezicima, rekao je na jucerasnjoj konfereniciji za novinare Zoran Nikodijevic, direktor “Jugoslovenske knjige", organizatora manifestacije. Ono po cemu ce ova manifestacija biti zanimljiva jesu cene knjiga koje ce biti jednake, a u nekim slucajevima i nize nego sto je to slucaj u svetskim metroploma, tj. prakticno ispod proizvodne cene.

“Ova izlozba pod sloganom “Pro libris 98. Knjige bez granica" organizuje se jer mislimo da ne mozemo mimo sveta, niti svet mimo nas", rekao je Nikodojevic, dodajuci da ona ne pretenduje da konkurise beogradskom Sajmu knjiga a da organizaciju ili saradnju na njoj nudi i ostalim izdavacima. Prema navodima Nikodijevica, “Jugoslovenska knjiga" nije dobila nikakve naznake da bi u slucaju sankcija neki od cetrdesetak izdavaca povukao svoje knjige sa izlozbe, da novi naslovi i dalje pristizu, a da su dolazak nagovestili i regionalni menadzeri i direktori izdavaca. Izmedju ostalih na ovoj izlozbi pojavice se “Edward Arnold", BBC Language, Cambridge Universitdz Press, “Jones & Bartlett", “Harper Collins" , “Nova Sceince Books", “Sdzbex", “Macmillan", “Penguin Books", “Thames & Hudson", “Prentice-Hal", “Rotovision", itd. koji ce izloziti knjige iz ekonomije, menadzmenta, umetnosti, arhitekture, dizajna, savremene proze, knjige za ucenje stranih jezika, informatike, itd.

Jedina zemlja bez nacionalnog standa na Frankfurtskom sajmu

“Jugoslovenska knjiga" i ove godine poduhvatila se organizacije nacionalnog standa na Frankfurtskom sajmu, a kako su stvari krenule lako ce se dogoditi da ce Jugoslavija i ove godine biti bez svog standa (koji, usput, omogucuje i 50 odsto nizu cenu zakupa), po cemu ce nasa zemlja imati jedinstven nastup.

Naglasavajuci vaznost Frankfurtskog sajma i prvenstveno “fenomenalnu mogucnost za propagandu", Nikodijevic je rekao da je “Jugoslovenska knjiga" poslala zahtev svim drzavnim institucijama da joj se omoguci pravljenje takvog, nacionalnog standa (u saradnji sa “Ideom plus" napravljen je kompletan projekat nastupa). Odgovor iz saveznih ministarstava inostranih poslova, informisanja, savezne vlade, te republickih minstarstava za kulturu, informisanje (“Jugoslovenska knjiga" obratila se cak i gradskom ministarstvu za kulturu) “golubom, pismom, satelitom" jos uvek se ceka. Nikodijevic je rekao da je jedini odgovor bio “nacelna saglasnost" “nekog" iz republickog ministarstva za kulturu, ali bez pismene potvrde koju traze Nemci.

Inace vrlo pedantni, organizatori su vec dva puta produzili mogucnost Jugoslaviji da prijavi nacionalni stand (poslednji rok za ostatak sveta bio je 31. mart), a iz “Jugoslovenske knjige" prekjuce su i treci put trazili produzetak prijave. Nikodijevic je dodao da je potpuno svejedno ko ce organizovati nacionalni stand, ali da to treba neko da uradi. Po svoj prilici nece niko, jer u celoj prici je potpuno nejasno ko je zapravo za to nadlezan. Po cutanju i nezainteresovanosti svih minstarstava - niko. U ostalim zemljama za organizovanje nacionalnog stana na Frankfurtskom sajmu nadlezno je ministarstvo za kulturu, a kao sto je poznato, na saveznom nivou kod nas takvo ministarstvo ne postoji.

R.S.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /