cetvrtak, 23. april 1998.

PORUKA UGLEDNIH JUGOSLOVENSKIH LICNOSTI POVODOM TRI GODINE OD SMRTI MILOVANA DJILASA

Pojam disidentstva u istocnoj Evropi

Beograd, Beta. - Vise od 100 uglednih jugoslovenskih licnosti iz zemlje i inostranstva uputilo je poruku javnosti povodom tri godine od smrti Milovana Djilasa, prvog disidenta komunistickog rezima u Jugoslaviji i jednog od najpoznatijih disidenata u istocnoj Evropi.

“Milovan Djilas, nemirni intelekt, buntovna priroda i prometejska figura, izuzetno je znacajna istorijska pojava ne samo za ovu sredinu. Smelim mislima i hrabrim delima on je obelezio svoje vreme, bio je i ostao priznatiji i postovaniji u svetu nego u sopstvenoj zemlji", navodi se u poruci povodom tri godine od Djilasove smrti. Poruku su potpisali clanovi Srpske akademije nauka i umetnosti, knjizevnici, diplomate, ljudi iz kulture, profesori univerziteta, politicari, bivsi visoki oficiri, advokati, novinari.

“Milovan Djilas nije samo prvi disident komunistickog rezima u Jugoslaviji, za njegovo ime vezuje se i sam pojam disidentstva u istocnoj Evropi. Mnogi politicki pobunjenici, kako u nekadasnjem SSSR-u, tako i u drugim zemljama ’sveta socijalizma’, tajno su unosili, umnozavali i sirili njegove tekstove", navodi se u poruci. Zagovornici drustvenih promena u SRJ, posle poraza komunizma, “na zalost, malo su se oslanjali na Djilasovo znanje, iskustvo i ugled u svetu" i “mnogima od njih nije se dopadala njegova kriticka misao o stranputicama ovdasnjeg postkomunizma", ocenjuje se u poruci. .

Poruku su izmedju ostalih potpisali Dragoslav Avramovic, general-potpukovnik bivse JNA Ibrahim Alibegovic, Nikola Barovic, Matija Beckovic, Dobrica Cosic, Sonja Biserko, Ratko Bozovic, Srdjan Bogosavljevic, Rajko Vracar, Slobodan Vucetic, Venceslav Glisic, Filip David, Pero Damjanovic, Srdjan Darmanovic, Adil Zulfikarpasic, Vane Ivanovic. Potpisnici su i Slobodan Inic, Mirko Tepavac, Vladimir Ivkovic, Zivorad Kovacevic, Predrag Koraksic, Dusan Makavejev, Svetozar Marovic, Nikola Milosevic, Andrej Mitrovic, Vida Ognjenovic, Borka Pavicevic, Latinka Perovic, Stevan K. Pavlovic, Vesna Pesic, Miljan Radovic, Radoslav Rotkovic, Vojo Stanic, Desimir Tosic, Branislav Soskic.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /