cetvrtak, 23. april 1998.

PRIVREDNI SUD PRIVREMENO ZABRANIO “NOVOM BLICU" DA IZLAZI POD TIM IMENOM I KORISTI IZGLED “BLICA"

Vukotic: Nadam se da spletka nece uspeti

Beograd. - Privredni sud u Beogradu doneo je juce ujutro, po tuzbi osnivaca lista “Blic", resenje kojim se listu “Novi Blic" privremeno, do pravosnaznog okoncanja spora, zabranjuje koriscenje izgleda novine. U resenju se “nalaze NIP ’Alpet" da odmah prestane sa izdavanjem lista pod nazivom ’Novi Blic", kao i lista pod bilo kojim drugim nazivom koji bi u glavi-logotipu sadrzao rec “blic". Takodje se zabranjuje izdavanje bilo kojeg drugog lista pod drugim nazivom koji bi sebi sadrzavao ista idejna i graficka resenja lista ’Blic‘". Sud je ovu odluku doneo samo dan posle tuzbe osnivaca lista “Blic", saznajemo od Veselina Simonovica, novog glavnog i odgovornog urednika “Blica".

U obrazlozenju se istice da je odluka doneta na osnovu clana 97. Zakona o autorskom pravu, te da je “Novi Blic" svojim nazivom, u kojem je rec “novi" stampana mnogostruko manjim slovima od reci blic, identicnim nazivima i izgledom rubrika kao i identicnim grafickim resenjima stvorio nelojalnu konkurenciju listu “Blic". Prigovor na ovo resenje, koje je potpisala sudija Ljiljana Stojkovic, istice se, ne odlazu izvrsenje. Medjutim, Manojlo Vukotic, direktor i glavni i odgovorni urednik lista “Novi Blic" izjavio je na jucerasnjoj pres-konferenciji da ni on ni osnivac lista NIP “Alpet" nisu dobili nikakvo zvanicno resenje Privrednog suda o zabrani lista, te da redakcija priprema broj za cetvrtak i veruje da ce novine osvanuti na kioscima.

“Ova igra je spletka pojedinaca i politickih struktura, koja, verujem, nece uspeti. Novine ce opstati", rekao je Vukotic.

"Blic" se stampa u "Borbi"

Veselin Simonovic, novi glavni i odgovorni urednik "Blica" izjavio je da se taj list od utorka stampa u "Borbinoj" stampariji, buduci da je stamparija ABC Grafika prekrsila ugovorene stavke o tirazu "Blica" i prethodnih dana ih stampala u tri puta manjem tirazu, cime im je, "nanela neprocenjivu stetu".

On je podsetio da se pod nazivom “Blic" jos ’95. godine pojavio njegov tabloid. Posle prestanka izlazenja tabloida, objasnio je Vukotic, izdavacka, ali ne i autorska prava ustupljena su “Blic presu".

Na novinarsko pitanje da li je zastitio svoja autorska prava, Vukotic je odgovorio da nije bio “dovoljno mudar da to registruje, ali da bez obzira na to na sudu mogu dokazati autorsko pravo na zaglavlje lista".

Na primedbu novinara da ce mozda tokom dana stici resenje o zabrani, Vukotic je rekao da ce u tom slucaju morati da reaguje izdavac i preuzme eventualni rizik.

N. R. - O. M.

ALEKSANDAR VUCIC, MINISTAR ZA INFORMISANJE

Nadlezni u ovom sporu

Komentarisuci nesporazume oko identicnog izgleda dva dnevna lista, Aleksandar Vucic, ministar za informisanje u Vladi Srbije, izjavio je juce da je u ingerenciji njegovog ministarstva bila samo registracija lista “Novi Blic" pod nazivom, koji je, kako je precizirao, ipak drugaciji nego “Blic" i uredjivacki kolegijum. Spor oko izgleda ova dva lista nije u nadleznosti Ministarstva za informacije Republike Srbije, objasnio je Vucic.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /