petak, 24. april 1998.

GRADJANI SRBIJE SE JUCE IZJASNJAVALI O STRANOM POSREDOVANJU U RESAVANJU KRIZE NA KOSOVU

Rodic: Referendum uspesno zavrsen

Odziv oko 75 odsto, saopstila Komisija. Predsednik SRJ Milosevic pozvao lidere kosovskih Albanaca da se “manu belosvetskih dusebriznika koji brinu svoje a ne njihove brige"

Uspesno obavljen posao:
Predsednik SRJ Slobodan
Milosevic odlazi sa birackog
mesta 29 na Savskom vencu
gde je glasao

Beograd. - Referendum je uspesno zavrsen i prema podacima Republickog Zavoda za statistiku koji se odnose na 39 opstina u celoj Srbiji, odnosno na 2804 glasacka mesta, moze se ocekivati da ce odziv ukupnog birackog tela biti oko 75 odsto - saopstio je Nebojsa Rodic, sekretar Komisije za sprovodjenje referenduma na pres-konferenciji odrzanoj iza ponoci. Od prebrojanih i vazecih listica u pomenutih 39 opstina 97 odsto gradjana izjasnilo se u odgovoru na referendumsko pitanje sa "ne", a oko 3 odsto sa "da", istakao je Rodic, dodavsi da se procenat nevazecih listica iznosi kao i obicno izmedju jedan i dva odsto.

U prilog tvrdnji da je odziv oko 75 odsto Rodic je izneo brojke o odzivu u sest opstina. Prema njegovim recima, odziv u Pozarevcu bio je vise od 86 odsto, na Vozdovcu vise od 68 odsto, u Arilju, Leskovcu i Krusevcu vise od 70 odsto, a u Valjevu vise od 73 odsto. Rodic je posebno istako kako je u Beogradu izlazak gradjana na biralista bio znatno veci nego prethodnih godina, te da se odziv moze uporediti sa onim tokom izbora za predsednika Srbije 1990. godine. Vise od milion Beogradjana, napomenuo je Rodic, izaslo je na referendumsko izjasnjavanje.

Sekretar Komisije za sprovodjenje referenduma istakao je tokom jucerasnjeg dana da se glasanje odvijalo na svih 9.835 glasackih mesta, da nije podnet ni jedan prigovor gradjana na nacine i uslove, kao i nepravilnosti pri glasanju. Isticuci da je odziv gradjana bolji nego ikad ranije, Nebojsa Rodic je dodao da to smatra razumljivim, s obzirom na znacaj referendumskog pitanja.

Komisija je najavila da ce konacne podatke o proteklom referendumu saopstiti danas u poslepodnevnim casovima.

Predsednik SRJ Slobodan Milosevic izjavio je nakon glasanja da je referendum izjasnjavanje da o Srbiji odlucuje Srbija, pozvao lidere kosovskih Albanaca da sto pre zapocnu dijalog sa predstavnicima vlade Srbije i porucio im da se “manu belosvetskih dusebriznika koje brinu svoje a ne njihove brige".

O. M.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /