petak, 24. april 1998.

REPORTER “NASE BORBE" U OBILASKU REFERENDUMA

Dan kada su Vuk i Sloba bili “zajedno"

Na glasackim mestima u Novom Beogradu veliki broj gradjana glasao “okicen" bedzevima sa Milosevicevim i Draskovicevim likom. Na Vracaru “promaja"

Beograd. - “ Sad kad smo slozni da vidim ko sme da nas dirne, usplahireno vice nas sugradjanin Milivoje Petronijevic (63) na glasackom mestu sedam na Novom Beogradu dok zaokruzuje listic. Cim je obavio svoju “gradjansku duznost" sa visoko podignutim rukama napusta biracko mesto. “ Moramo da se ujedinimo jednom za svagda i da svim nasim neprijateljima pokazemo da sa nama nema sale kad je u pitanju Srbija, zakljucuje Milivoje. Na Novom Beogradu, prema tvrdnji izbornih komisija u ovoj opstini, odziv je “veci od ocekivanog".

- Nasi sugradjani svoju duznost obavljaju u velikom broju, pa mozemo vec sada, u podne, reci da ce na vecini birackih mesta u SO Novi Beograd izaci ogroman broj glasaca. To ujedno znaci da ce nas narod jednoglasno reci NE stranim silama i posmatracima, rekli su nam u izbornoj komisiji u Skupstini opstine Novi Beograd. Gotovo identicnu recenicu ponavljaljli su svi predstavnici izbornih komisija na glasackim mestima u ovoj opstini. I “folklor" tj. izgled tih mesta je preslikan jedan od drugih. Na skoro svim ulaznim vratima oblepljene su slike SPS-a i JUL-a sa jasnim uputstvom kako da glasaju na referendumu. Tu i tamo nadje se i neki poster srpskih radikala ( sa istovetnim “uputstvom").

I glasaci su “jedinstveno" obuceni. Naime, vecina nasih sugradjana koji su glasali na Novom Beogradu na svojim reverima nosili su bedzeve svojih lidera Slobodana Milosevica i Vuka Draskovica, tik jedan pored drugog. Ako su se njih dvojica napokon slozili, vreme je i da se svi Srbi sloze. Upravo ovim referendumom to i postizemo. Kad se mi ujedinimo resicemo problem Kosova jednom za svagda. Za tako nesto nisu nam potrebni strani mentori, smatra Jelisaveta Jovanovic, koja za razliku od svog supruga sa kojim je dosla na glasanje, ima mnogo vise Vukovih i Slobinih bedzeva na mantilu. Da je Novi Beograd “homogena" opstina pokazuje jos jedna cinjenica- godine glasaca. Za tri sata, koliko je vas reporter boravio po glasackim mestima u ovom delu Beograda, “uhvatio" je svega petoro sugradjana mladjih od pedeset godina. “

- Glasam jer jos uvek smatram da moj glas nesto znaci. Dok god tako bude ja cu glasati, kaze Zoran Todoric cije je zanimanje “clan SPO".

Medjutim, na suprotnoj strani Novog Beograda u opstini Vracar i potpuno suprotna slika. Na vecini birackih mesta duvala je “promaja" tj. zive duse nije bilo, bar u podnevnim casovima. “ Nasi sugradjani su svoju duznost obavili cim su se glasacka mesta otvorila zbog svojih radnih obaveza. Vecu grupu biraca ocekujemo u poslepodnevnim casovima kada zavrse sa svojim poslom, rekli su nam. Na pitanje da li ce Vracar preci cenzus u komisiji su nam kratko odgovorili “Nadamo se".

Osim po odzivu i izgled glasackih mesta kao i samih glasaca je drugaciji od Novobeogradskog. Nema stranackih plakata a Vukovi i Slobini bedzevi ovde nisu “zajedno".

“ Ne znam ni sam zasto glasam. Ubedjen sam da ce nasi na kraju popustiti i dozvoliti posmatracima da urade posao kako treba. I do sada sam ispadao naivan pa mi ni ovaj put to nece ispasti tako strasno, kaze Mladen Zoric student trece godine masinstva koji je pristao da obrazlozi svoje razloge izlaska na referendum dok su ostali samo odmahivali rukom. Zasto glasam? Djavo ce ga znati.

V. Djordjevic

“Dogodovstina" sa izbornom komisijom

Nas sugradjanin, Predrag Popovic, ispricao nam je svoju “dogodovstinu", sa izbornom komisijom, na jednom izbornom mestu na Novom Beogradu.

- Kada sam uzeo svoj listic clanovi komisije, inace sve moje komsije, vrlo ljutito su me upitali o “sudbini" moje supruge koja nije dosla da glasa. Kada sam im rekao da je ostala kod kuce na moje zaprepascenje, clanovi komisije, su mi porucili: “Bilo bi veliko razocarenje da na ovakvoj stvari vasa supruga pokaze da je za suprotnu stranu". Posle ovoga ja vise ni na kave izbore necu izaci, kao ni moja supruga.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /