petak, 24. april 1998.

KORE VOLAN, SEF POSMATRACKE MISIJE OEBS ZA IZBORE U CRNOJ GORI

Vise od stotinu stranih posmatraca

Preliminarni izvestaj o izborima 31. maja, posmatraci ce saopstiti dan posle glasanja, a detaljni izvestaj usledice nekoliko nedelja kasnije

Podgorica. - Parlamentarne i lokalne izbore u Crnoj Gori, koji su zakazani za 31. maj, pratice od stotinu do sto dvadeset posmatraca iz sastava drzave clanice OEBS-a, Parlamentarne skupstine OEBS-a, stranih ambasada u SRJ i medjunarodnih vladinih i nevladinih organizacija koje se nalaze u Jugoslaviji - saopstio je juce, na konferenciji za novinare u Podgorici, gospodin Kore Volan, sef Posmatracke misije OEBS-a za izbore u Crnoj Gori, osnovane na poziv predsjednika crnogorskog parlamenta Svetozara Marovica. Gospodin Volan, koji je iz Norveske, kazao je da ce Posmatracka misije OEBS-a imati stalni tim od sest predstavnika i dvanaest dugorocnih posmatraca, koji ce biti rasporedjeni po cijeloj Crnoj Gori. Njihov zadatak je, uz ostalo, da posmatraju predizborne procese (izbornu kampanju, politicki kontekst izbora, ocjenjivanje zakona koji vaze za izborni proces).

- Cilj posmatranja izbora je dvostruk: ocjenjivanje izbora u odnosu na postovanje opredjeljenja OEBS-a, u pogledu demokratizacije izbora, i utvrdjivanje preventivnih mjera radi sprjecavanja eventualnih nepravilnosti, kazao je Volan. On je objasnio da se posmatranje zasniva na uzimanju slucajnog uzorka izbornih aktivnsoti, po vec razradjenoj metodologiji.

Preliminarno saopstenje o izbornom procesu posmatracka misija ce izdati dan poslije izbora, dok bi detaljniji izvjestaj uslijedio nekoliko nedjelja poslije toga.

Posmatracka misija OEBS-a vec je imala brojne kontakte sa predstavnicima vlasti i pojedinim partijama koje ce ucestvovati na izborima, ali je Volan rekao da je jos rano govoriti o pojedinacnim primjedbama dok se ne obave razgovori sa svima.

Na pitanje koje se ticalo upotrebe spreja i optickih citaca, Volan je odgovorio da tu odredbu treba ispostovati, posto je ona unesena u izborni zakon, ali je napomenuo da bi to moglo iskomplikovati izborni proces. Upotreba spreja nije cesta u Evropi, a pribjegava joj se kada registracija biraca nije zadovoljavajuca, kazao je Volan, ali nije mogao da komentarise kvalitet posla na izradi Centralnog birackog spiska u Crnoj Gori.

Volan je kazao da je isuvise rano i za procjene da li su stvorene sve pretpostavke za demokratske i fer izbore u Crnoj Gori, ali je izrazio zadovoljstvo time sto je prihvacen niz preporuka ekipa tehnicke pomoci Biroa za demokratske institucije i ljudska prava OEBS-a pri izradi izbornog zakona i ostalih propisa.

D. Vukovic

Gonsales u subotu dolazi u Podgoricu

Podgorica, FoNet. - Specijalni izaslanik OEBS-a Felipe Gonsales doputovace u subotu u Podgoricu, pise juce podgoricki dnevnik “Vijesti", pozivajuci se na izjavu Branka Perovica, ministra inostranih poslova Crne Gore. List pise da ce Gonsales u Podgoricu doneti specijalne poruke OEBS-a crnogorskom predsedniku Milu Djukanovicu koje se ticu podrske te organizacije Crnoj Gori i politici njene aktuelne vlasti. “Vijesti" isticu da izaslanik OEBS ovom prilikom nece posetiti Beograd, sto se tumaci “jos jednom demonstracijom podrske zvanicnoj crnogorskoj politici

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /