petak, 24. april 1998.

GRADJANSKI SAVEZ SRBIJE O MOGUCOJ ESKALACIJI NASILJA U JUZNOJ POKRAJINI

Pesic:Kosovu preti rat

Militantne grupe Albanaca nastoje da isprovociraju sukobe pre sastanka Kontakt grupe u nameri da SRJ dobije sankcije, ocenjuje predsednica GSS

Na Kosovu lako moze doci do eskalacije nasilja koja bi odvela u rat, ocenila je Vesna Pesic, na jucerasnjoj konferenciji za novinare. Pri tome je navela da militantne grupacije Albanaca nastoje da isprovociraju sukobe pre sastanka Kontakt grupe u nameri da SR Jugoslavija dobije sankcije. Istovremeno, rezim referendumom prikazuje svetu ovu zemlju kao “poslednji bastion" retrogradnog politickog sistema.

Prema njenom misljenju, ocito da pokretaci takvih nasilnih provokacija na Kosovu zele da padne sto vise zrtava. Mir se mora odzati posto-poto, upozorila je Pesiceva zalazuci se da se sto pre po svaku cenu otvori politicki dijalog ovdasnjih vlasti i kosovskih Albanaca kako bi se izbeglo da opasna situacija na Kosovu zavrsi u ratu.

Predsednica GSS je ukazala na jos jedan od nacina na koji ovaj rezim pokusava da sacuva postojeci stari politicki sistem: umesto da se bori za evropsku i americku podrsku “puzi se pred Kinom", u kojoj ovih dana Mira Markovic pokusava da proda “ideoloske magle". Ovdasnji rezim porucuje zapadnim zemljama kako nije njihova marioneta ali da bi voleo da bude kineska."

Kako je Pesiceva primetila, o cemu Mira Markovic govori ne razumeju ocito ni u dalekoistocnoj Kini, koja ima najjace trgovinske veze upravo sa razvijenim zemljama (i ciji predstavnici idu, kaze, sa sombrerom po Americi). S druge strane Albanci vode realnu politiku i nastoje da pridobiju Zapad i Sjedinjene Americke Drzave na svoju stranu.

Odgovarajuci na pitanje o predstojecem sastanku Kontakt grupe, Vesna Pesic je rekla kako ne bi bilo dobro da nam se izricu bilo kakve sankcije. Usled njih, rekla je, ljudi postaju sve siromasniji a slabi energija drustva za menjanje postojeceg politickog sistema.

N. T.

Besomucna odbrana postojeceg sistema

Govoreci o jucerasnjem referendumu, Pesic je rekla da rezim pokazuje svoj ideologizovani, totalitarni karakter i nesposobnost da resi neko drzavno i nacionalno pitanje. Tu se ne radi o zastiti teritorijalnog integriteta, smatra Vesna Pesic, vec prvenstveno o besomucnoj odbrani postojeceg sistema vladanja i u tu svrhu koristi se: staljinisticki metod, komunisticko-fasisticki recnik, manipulise se ljudima koji su pod ogromnim pritiskom, uplaseni da ce biti popisani svi koji ne izadju na referendum.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /