petak, 24. april 1998.

MILO DJUKANOVIC ZAVRSAVA DANAS POSETU SAD

Crna Gora americki partner na Balkanu

Pored skoro sest miliona dolara konkretne pomoci, gost iz Podgorice dobio cvrsta uverenja da ce Crna Gora biti postedjena sankcija

Slobodan Pavlovic
dopisnik “Nase Borbe" iz Vasingtona

Sasvim je bio za razumeti jedan clan delegacije Podgorice koji je juce priznao, onako u poverenju, da su oni - posle nedavnih prijatnih iskustava sa Englezima, Francuzima i Italijanima - ocekivali dobar prijem i kod Amerikanaca, ali da ovo u Vasingtonu “prevazilazi ocekivanja". Zaista, posle Stejt Departmenta, Milo Djukanovic dobio je i na ostalim ovdasnjim relevantnim mestima znacajnu politicku podrsku i najavu konkretne americke pomoci projektima demokratskih i ekonomskih reformi koje je otpocela njegova administracija u Crnoj Gori.

Poruka iz razgovora sa podsekretarom za finansije Liptonom, kongresmenima Gilmanom, Hamiltonom, Livingstonom i Kalahanom, senatorom Bajdenom i predsednikovim savetnikom za nacionalnu bezbednost Bergerom bila je manje-vise u skladu sa onim sto je gostu iz Podgorice i javnosti, na konferenciji za stampu, saopstila u sredu drzavni sekretar Medlin Olbrajt.

Crna Gora, najkrace receno, pocinje da se pretvara u znacajnog americkog partnera na nasem delu Balkana i u to ime Djukanovicu je odavde obecana znacajna konkretna pomoc od skoro sest miliona dolara za savladjivanje prepreka na putu s kojim se suocavaju on i njegova vlada.

Pored toga, gost iz Podgorice dobio je u Vasingtonu cvrsta uveravanja da americka administracija, sa partnerima iz posrednicke Kontakt grupe, radi na pronalazenju nacina kako da Crna Gora bude postedjena sankcija koje se pripremaju Jugoslaviji zbog blokade medjunarodnih zahteva oko Kosova. Istovetno raspolozenje, koliko se videlo, registrovano je bilo prekjuce i medju Djukanovicevim domacinima na Kapitol hilu, sto je od nemalog znacaja imajuci u vidu “spoljni zid" sankcija i nekoliko zakona kojima su uspostavljene brojne restrikcije u trgovini i privrednoj saradnji izmedju SAD i preostale Jugoslavije.

Djukanovic u NJujorku

Milo Djukanovic zavrsio je juce posetu Vasingtonu, a danas ga u NJujorku ocekuju susreti sa americkim predstavnikom u UN Ricardsonom i guvernerom drzave Njujork Patakijem, kao i ucesce na na konferenciji Americko- jugoslovenskog saveta za ekonomske odnose posvecenoj mogucnostima za poslovna angazovanja u Crnoj Gori.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /