petak, 24. april 1998.

ODGOVOR BIH NA PROTIVTUZBU SRJ ZA GENOCID NAD BOSANSKIM SRBIMA

“Optuzbe za genocid nad Srbima bez osnova"

Osnovna teza odgovora, u kome se navode dokumenti medjunarodnih organizacija angazovanih u jugoslovenskoj krizi, jeste da je rat u BiH bio “genocidan po prirodi", kao i da glavna odgovornost za njega lezi na vlastima u Beogradu

Mirko Klarin
dopisnik “Nase Borbe" iz Haga

Optuzbe da je u Bosni i Hercegovini izvrsen genocid nad Srbima “nemaju apsolutno nikakvog osnova, ni u cinjenicama ni u pravu", te Medjunarodni sud treba da odbaci protiv-tuzbu SRJ. To je, u najkracem, sustina odgovora vlade BiH na protivtuzbu Beograda podnetu 23. jula prosle godine Medjunarodnom sudu u Hagu kao najvisoj pravnoj instanci UN sa resavanje sporova izmedju drzava. Kompletan odgovor, na 973 strane, juce su u Hagu predali ambasador Muhamed Sacirbej, kao ovlasceni “agent" vlade BiH pred Medjunarodnim sudom, i njegov zamenik u tom svojstvu, holandski pravnik Fon van den Bizen.

Slucaj Bosna i Hercegovina protiv SR Jugoslavije je, podsetimo, pred Medjunarodnim sudom otvoren jos u martu 1993, zahtevom vlade u Sarajevu da se utvrdi odgovornost Beograda za krsenje Konvencije o sprecavanju i kaznjavanju zlocina genocida, kao i da se donesu privremene mere kojima bi se sprecilo dalje vrsenje genocida. Medjunarodni sud je u dva navrata - aprila i septembra 1993 - usvojio takve mere, odnosno nalozio SR Jugoslaviji da bez odlaganja “preduzme sve mere koje su u njenoj moci kako bi sprecila vrsenje zlocina genocida" te je, upored s tim, pozvao obe strane da se “uzdrze od svih akcija koje bi mogle pogorsati spor." Zatim je SRJ ulozila prigovor na nadleznost Medjunarodnog suda koji je, posle dve javne rasprave, odbacen presudom od 11. jula 1996. Nakon toga, SRJ je u julu 1997. podnela protivtuzbu, zahtevajuci od Suda da BiH proglasi odgovornom za “akte genocida pocinjene protiv Srba u Bosni i Hercegovini", te da je obaveze da “kazni osobe koje su za to odgovorne."

Na tu protiv-tuzbu BiH je juce ulozila svoj odgovor na vec pomenute 973 strane. Osnovna teza odgovora, u kojem se navode dokumenti mnogih medjunarodnih organizacija angazovanih u jugoslovenskoj krizi, jeste da je rat u BiH, od pocetka do kraja, bio “genocidan po prirodi", kao i da glavna odgovornost za takav rat lezi na vlastima u Beogradu.

Prema proceduri pred Medjunarodnim sudom, Beograd ce sada imati 6 meseci da pripremi i prilozi svoj “odgovor na odgovor", a rasprava o sustini spora - da li je u Bosni izvrsen genocid, nad kim i pod cijom odgovornoscu - mogla bi da pocne krajem leta ili u ranu jesen 1999.

Kako je Beograd kontrolisao Pale?

Uz odgovor su, kako saznajemo, prilozeni i brojni dokumenti koje su bosanske vlasti pronasle u bivsim stabovima vojnih i sedistima civilnih vlasti bosanskih Srba, kao sto su vojne naredbe, ugovori o kupoprodaji oruzja zakljuceni izmedju Beograda i Pala, platni spiskovi VJ za oficire Vojske Republike Srpske, dokumenti o “intenzivnoj saradnji" Ministarstava unutrasnjih poslova u Beogradu i na Palama, zatim pismeni dokazi “bliskih veza" VJ i MUP Srbije sa paravojnim formacijama, te dokumenta o ekonomskoj, trgovinskoj i bankarskoj saradnji SRJ i RS... kojima se, kako se barem tvrdi u odgovoru, dokazuje da su Pale bile pod stalnom i direktnom kontrolom Beograda.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /