petak, 24. april 1998.

PETI DAN PROTESTA KRAGUJEVACKIH “ORUZARA"

Americi ponudili oruzje, a vladi SRJ razgovor

Atase za ekonomska pitanja americke ambasade u SRJ obecao da ce se zaloziti kod nekoliko firmi da kupe proizvode “Namenske". U razgovoru sa republickim i saveznim poslanicima “zakazan" sastanak u Saveznoj vladi - do 1. maja

Kragujevac. - Juce - petog dana novih protesta kragujevackih “oruzara" - predsednik Sindikata “Zastave" Namenski proizvodi Zoran Nedeljkovic Meda je najpre obavestio vise hiljada radnika ove firme okupljenih ispred Gradske skupstine da je sindikalno rukovodstvo “Namenske" prekjuce iza podneva imalo dva vazna sastanka. Na prvom sindikalci pobunjenih “oruzara" susreli su se sa ataseom za ekonomska pitanja ambasade SAD u SRJ gospodinom Gregori Bartonom, a na drugom sa kragujevackim narodnim poslanicima.

- Posto se Amerikanci plase da mi Srbi hocemo samo da ratujemo, predlozio sam gospodinu Bartonu da Amerika otkupi sve ono sto mi proizvedemo tako da Srbi u tom slucaju i da hoce ne bi imali cime da ratuju. On je, naravno, ovo shvatio kao salu, ali je obecao da ce se zaloziti kod nekoliko americkih firmi da kupe nase proizvode pri cemu bi on bio garant tog posla. To nije obecanje pojedincu, nego Vojnoj fabrici - istakao je Nedeljkovic i dodao:

- Juce popodne razgovarali smo i sa saveznim i republickim narodnim poslanicima iz Kragujevca. Na sastanak su dosli Veroljub Stevanovic, Milija Sekulic, Zoran Simonovic (svi iz SPO, prim. Z. R.) i Vera Djurovic (JUL). Nisu, medjutim, dosli oni koji su se u kampanji najvise busali u grudi. Nije bilo gospode radikala - Tome Nikolica i Dragana Zikica, kao ni Natase Jovanovic (na tom mestu Nedeljkovic je prekinut jednim gromoglasnim “ua"...). Nije bilo ni Tomovica (Slobodana, ministra bez portfelja u republickoj vladi i predsednika kragujevackog SPS-a). Uprkos nedolasku vecine, sastanak sa onim poslanicima koji su dosli bio je uspesan.

Dogovoreno je da se Republickoj i Saveznoj vladi posalje pismo kojim ce se zatraziti hitno resavanje problema ZNP, a ispod kojeg ce se do sutra uvece u 18 sati potpisati poslovodstvo i Sindikat “Namenske", kao i svi kragujevacki narodni poslanici koji to zele. “Sastanak u Saveznoj vladi kome ce morati da prisustvuju i predstavnici Republicke vlade, a na kojem ce se razgovarati o nasim zahtevima, mora da bude odrzan do 1. maja" - istakao je Nedeljkovic uz napomenu da protesti “oruzara" nece biti prekinuti sve dok u “Namensku" ne stigne dva miliona dolara za isplatu zaostalih zarada i nadoknada “oruzarima".

Okupljene pred kragujevackom Gradskom skupstinom juce je pozivao, sve radnike Kragujevca da zajednicki zatraze vece i redovnije plate i vise posla u fabrikama. On je zakazao novi protest “oruzara" za danas u 11 sati pred kragujevackom Gradskom skupstinom.

Z. Radovanovic

Na ulici, uprkos, referendumu

Kako “Nasa Borba" saznaje, predsednica Sumadijskog odbora JUL-a i savezni poslanik ove stranke Vera Djurovic zalozila se prekjuce popodne na sastanku sa rukovodstvom Sindikata “Namenske" za resavanje problema ZNP, ali je ovaj skup pokusala da iskoristi i da “oruzare" odvrati od izlaska na ulice na dan referenduma.

Ovaj njen predlog sindikat “Nameske" je odbio uz obrazlozenje da su zahtevi “oruzara" socijalni, a ne politicke prirode.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /