petak, 24. april 1998.

UJEDINJENI GRANSKI SINDIKATI “NEZAVISNOST" JUCE OBELEZILI MEDJUNARODNI PRAZNIK RADA

Policija sprecila setnju

Branislav Canak: Sta ce se dogoditi sa referendumskim “ne" ukoliko se Slobodan Milosevic uskoro bude ljubio sa Kinkelom. Milan Djuric: Ne mislimo da Kosovo treba da izadje iz Srbije, ali mislimo da Srbija treba da bude u Evropi

Beograd. - Ucesnicima jucerasnjeg protestnog referenduma rada, koji su pod nazivom “Srbija u zatvoru" organizovali Ujedinjeni granski sindikati “Nezavisnost", policija nije dozvolila da prosetaju beogradskim ulicama. Vise stotina nezavisnjaka koji su se okupili na Trgu Nikole Pasica, prakticno su bili opkoljeni grupama policajaca, pa je umesto predvidjene setnje, prema Skupstini SRJ, ulicama Kneza Milosa, Srpskih Vladara, do Trga Republike i Mose Pijade, na Trgu Nikole Pasica uprilicena desetominutna “setnja po zatvorskom dvoristu." Odeveni u stilizovane robijaske uniforme sa brojem 23. 4. 98. i sa prugastim kapama sa napisom “Srbija" “zatvorenici" koji su u “lancima" i “kuglama" sa napisima “vlast" i “opozicija", juce su na ovaj nacin obelezili Prvi maj, protestvovali protiv uvodjenja novih sankcija Jugoslaviji i ukazali da bi “pored referenduma o Kosovu, radnike i sve ostale gradjane vlast trebalo da pozove da se izjasne o velikom broju pitanja, ne manje znacajnih od onog na koje danas treba da odgovorimo."

- Nismo ovde da se suprostavimo referendumu o Kosovu. Zelimo da kazemo svoje “ne" sankcijama i onima koji ih prizivaju. Ima razloga i za druge i drugacije referendume, a nase prisustvo na ovom mestu razlog je za jos deset referenduma. Kazu nam da smo izdali Srbiju, a oni su prodali prvo Srbe u Hrvatskoj, stavili u geto Srbe u Bosni, a sad ce prodati i Kosovo. Poslednji je cas da i mi postvljamo pitanja i to ona koja nas najvise brinu, rekao je okupljenima Branislav Canak, predsednik UGS “Nezavisnost". Upitavsi sta ce se dogoditi sa referendumskim “ne" ukoliko se “uskoro Slobodan Milosevic bude ljubio sa Kinkelom", on je upozorio da se “Kosovo desilo posto je na njemu ubijen svet rada, jer tamosnji radnici cute, bas kao i radnici Srbije, a govore iskljucivo nacionalisti koji nam opet zakuvavaju krvavu corbu koju cemo odbiti."

Transparenti

Setaci su juce nosili i brojne poruke ispisane na transparentima: "menjam referendum za radno mesto", "Nemamo nista, a vi mislite da nam je to mnogo", "Kosovo je srpsko, a cije su penzije?", "Privatizovali ste Kosovo", "jesmo patriote, ali nismo budale", "I sankcije su mesanje u unutrasnje stvari", "Ostavite narod, kaznite krivce", "Postavljamo i mi pitanja", "Gorani, pridruzice se radnicima", "Bil, nismo mi Pola Dzonson.

Obrativsi se ucesnicima manifestacije, Milan Djuric, predsednik Nezavisnog sindikata penzionera Srbije, je rekao da penzioneri nece preziveti uvodjenje novih sankcija. Smatramo, rekao je on da je ovaj referendum nepotreban. Traze se podrska za nepotrebno. Mi ne mislimo da Kosovo treba i moze da izadje iz Srbije, ali mislimo da Srbija treba da bude u Evropi, rekao je Djuric.

Dusan Miskovic, predsednik Studentskog parlamenta ukazao je da je na referendumu bilo moguce da jedan gradjanin i po vise puta zaokruzi odgovor.

- U Studentskom gradu, vec sam od jutros tri puta glasao, a sad idem da ovu svoju gradjansku duznost obavim jos nekoliko puta, rekao je Miskovic.

Setnja je negde oko 13 casova okoncana, s tim sto je dogovoreno da delegacija UGS “Nezavisnost" podje u Republicku Skupstinu i preda pitanja radnika koja oni zele da postave i da budu resena.

G. Djukic

Incident

Dok su policajci uzimali podatke od Zorana Gutovica, koji je provocirao ucesnike manifestacije novinari su bili u prilici da cuju i verbalni duel izmedju njega i nekoliko nezavisnjaka. Jedna gospodja je rekla: “Sram te bilo, zar da cutimo i umiremo od gladi?

- Da ste to organizovali nekog drugog dana, bio bih i ja sa vama, ali to sto cinite na ovaj dan, samo znaci da vam je cilj da se dodvorite nekim americkim i drugim novinarima i pokazete da ste vi jedini u pravu, uzvratio je Gutovic. Milicioneri su prekinuli ovaj dijalog i poveli Gutovica ka Bezistanu, a sindikalista koji se sa njim sukobio rekao nam je da ga je isprovociralo Gutovicevo dobacivanje.

- Dobacivao nam je “Siptari!" i psovao majku siptarsku. Nisam mogao da otrpim i zaista sam ga pljunuo, a on je udario jednog mog kolegu, rekao nam je ovaj sindikalista. Clanovi “Nezavisnosti" su nam kazali da je “ocigledno rec o nekom provokatoru".

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /