petak, 24. april 1998.

Trst je nas

U stvari, kad se bolje pogleda, vec ovaj referendum je, pesnicki receno, satkan od snova. Kolone mesecara idu po Srbiji i ubacuju svoje listice u kutije iz kojih ce posle, poput dzinovskog pasulja iz bajke, rasti dostojanstvo, ponos, hrabrost i sve ostale vrline koje krase zacarani i usnuli narod

Pise: Stojan Cerovic

Dosao je veliki dan. Danas su se zvezde tako zgodno namestile da cemo svi misliti isto. Danas se ujedinjuju Mira Markovic, Vuk Draskovic i Vojislav Seselj. Steta sto su izgubili toliko vremena dok nisu shvatili da mogu zajedno i da se, zapravo, vole. Ustedeli bi i sebi i mnogima u Srbiji godine nepotrebnih svadja, optuzbi, uvreda i sekiracija. Ali, bolje i sad nego nikad.

Glavno je da smo ipak prevazisli i iza sebe ostavili medjustranacke trzavice i sad s pravom ocekujemo da svi shvate koliko je lepse misliti isto. Nema razloga da se ovako ne nastavi. Ako neko ponovo pocne da zloupotrebljava visestranacki sistem, iz cistog egzibicionizma i samo da bi se razlikovao, sad cemo znati kako da postupimo. Odmah na referendum.

Mozda se nece uvek naci pri ruci nesto ovako zgodno kao sto je strano mesanje ali, uz malo dobre volje, u tu istu rubriku moci cemo da svrstamo skoro sve sto nam se ne svidi. Uostalom, ni ovo oko Kosova nije bilo bas pravo mesanje, pa je narod opet bio raspolozen da kaze NE. Ocigledno, nije posebno vazno sta se pita i da li se nesto u takozvanoj stvarnosti mozda kosi s pitanjem. Najzad, zar nije odavno jasno da se na tu stvarnost mora gledati s vise opreza, posto se obicno radi o neprijateljskoj podvali.

Ako se neko jos seca, i onda su nas, povodom Trsta, opominjali da stvarnost nije na nasoj strani i sta je bilo? Je li to ikome smetalo da izadje i vice “Trst je nas"? Prema tome, ako zatreba, a trebace, uvek mozemo odrzati referendum za odbijanje mesanja bilo kakve stvarnosti u nase snove. Recimo NE budjenju! Nema sigurnijeg nacina da uvek pobedimo i da sve bude bas onako kako smo zamislili i pozeleli. U stvari, kad se bolje pogleda, vec ovaj referendum je, pesnicki receno, satkan od snova. Kolone mesecara idu po Srbiji i ubacuju svoje listice u kutije iz kojih ce posle, poput dzinovskog pasulja iz bajke, rasti dostojanstvo, ponos, hrabrost i sve ostale vrline koje krase zacarani i usnuli narod.

Kad se bude videlo kako je sve lepo uspelo, moze se odmah poceti s pripremama za sledeci referendum o tome da je Srbija vec u Evropi. Zatim da, recimo, Nemacka ne moze biti u Evropi. Zatim da Klinton mora pred Haski sud...

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /