petak, 24. april 1998.

ZASTO NEKOLIKO BESPRAVNO USELJENIH PORODICA PALIH BORACA I RATNIH VOJNIH INVALIDA IZ NISA NAJAVLJUJE PESACENJE DO BEOGRADA

Odlucnost klasicnih ocajnika

Sest porodica palih boraca i vojnih invalida iz rata na prostoru bivse Jugoslavije, koje su se bespravno uselile u zgrade u ulici Sretena Mladenovica 112 i 116 u Nisu, jer, kako kazu, nisu imale izbora, predstavlja gotovo tipicne junake apsurdne ratne storije

Zorica Miladinovic

Dok drzavni televizijski kanali emituju novo istorijsko “ne" neprijateljima Srbije svih boja, uz diskretnu pratnju novih ratnih bubnjeva, samo veoma retke opore price zrtava prethodnog rata podsete na gotovo svakodnevne posledice tadasnjeg “ne", koje smo isijavali razbijacima bivse Jugoslavije svih boja, u pocetku kroz elektronske, a kasnije kroz topovske cevi.

Sest porodica palih boraca i vojnih invalida iz rata na prostoru bivse Jugoslavije, koje su se bespravno uselile u zgrade u ulici Sretena Mladenovica 112 i 116 u Nisu, jer, kako kazu, nisu imale izbora, predstavlja gotovo tipicne junake apsurdne ratne storije. One su vec par dana pod mirnodopskom “prismotrom" policije koja im je najavila da ce ih uskoro izbaciti na ulicu iz stanova koji, prema prvim informacijama, pripadaju upravo MUP Srbije, u cijim specijalnim snagama su neki od njihovih clanova u vreme rata i “krvarili gace" i izginuli.

Pripadnici ovih unesrecenih porodica tvrde da je za njihove stambene nedace “kriva" iskljucivo gradska vlast (PO “Zajedno"), koja “ne pokazuje razumevanje" za njih. Ljute se kada im neko iz gradske uprave kaze da “jednostavno nema stanova" ili dobaci da bi trebalo da se obrate vrhovnoj (SPS) vlasti koja je njihove muzeve ili njih same poslala u rat. Uplaseni su, ali pokazuju odlucnost klasicnih ocajnika.

“Evo: mi molimo grad da hitno na neki nacin resi nase probleme. Ako nam grad ne izadje u susret ici cemo pesice za Beograd sa svojom decom, sa ratnim invalidima i drugima koji ce nam se pridruziti. Nasa deca su ionako pod traumom otkad su im ocevi otisli u rat. Posle su dozivela da cuju i vide da su im ocevi izginuli. Sada sede u stanu, znaju da je rok za iseljenje bio prosli utorak u 20 casova. Znaju da zbog toga “marice" kruze oko zgrade. Strahuju da li ce im se i majke vratiti s posla, ili ce ih policija uhapsiti, posto je obijanje stana i bespravno useljavanje krivicno delo...", govori Dragana Milenkovic, supruga poginulog Dragana, koji je za sobom ostavio troje dece.

Zaposlena je u JKP “Medijana", ranije je stanovala privatno. Vise to ne moze da plati. Resenje svog problema trazila je u “Medijani", u sekretarijatu za stambeno-komunalnu delatnost, kod predstavnika gradske vlade, kod gradonacelnika Zorana Zivkovica... Navodi da je u identicnoj situaciji i pet ostalih bespravno useljenih porodica zrtava prethodnog rata iz ulice Sretena Mladenovica.

Svetlana Kostadinovic gotovo automatski dodaje da je “supruga palog borca", da “ima sina Milosa" i “avgusta prosle godine je obila stan i usla". Kaze da je od nekih ljudi iz gradske vlasti dobijala savete da “sedi u njemu ako je niko ne dira". Medjutim, sredinom ovog meseca dobila je poziv da se javi gradskom Sekretarijatu za stambeno-komunalne delatnosti gde su joj najpre saopstili da je protivpravno useljena u stan koji pripada MUP Srbije. Posle su utvrdili da je stan gotovo u celosti otkupila niska firma “Motori". “A sada bi da me uz pomoc p[olicije isele", kaze.

“Razgovarale smo i sa predsednikom gradske vlade Branislavom Jovanovicem koji nije pokazao nikakvo razumevanje za nas. Rekao nam je da nije tacno da grad mora da obezbedi stanove za decu palih boraca, da Skupstina grada nema raspolozivih stanova, a i da nije ni duzna da nam ih daje. A ja se sad pitam: ako je otac mog sina pre nekoliko godina dao zivot za Srbiju hocu li ja danas morati da ga dam za jedan obican stan?", pita Svetlana.

Suzana Negrojevic dodaje da njoj nije stiglo nikakvo resenje iz gradskog JP “Nis stan" da se javi u niski SUP, niti joj je policija rekla da mora da se iseli, kao sto se dogodilo drugima iz ulice Sretena Mladenovica. Ali da ona ocekuje da ce “doci i po nju". “Imam musko dete od deset godina i 18 meseci sam bespravno useljena", gotovo vojnicki se legitimise.

“Kod mene i gradonacelnika su dolazile samo dve supruge palih boraca koje su se bespravno uselile u stanove u vlasnistvu MUP Srbije i 'Motora', koji su ih regularno kupili od 'Nis stana'. Gradska vlast nije davala bilo kakva obecanja, niti ima bilo kakvu zakonsku obavezu da resava ovakve stambene probleme. Uprkos tome, saopstili smo republickom i niskom Udruzenju palih boraca da smo spremni da za porodice palih boraca ili ratnih invalida pod povoljnim uslovima obezbedimo stanove solidarnosti ili nadzidamo ravne krovove. Rekli smo im da je potrebno da oni obezbede inicijalna sredstva za to, a da cemo se mi odreci svih komunalnih troskova i obezbediti dokumentaciju. Do sada nam iz republike takva sredstva nisu stigla", kaze predsednik gradske vlade Branislav Jovanovic.

Dodaje da je gradska vlast cinila onoliko koliko je mogla da pomogne porodicama palih boraca ili ratnih invalida. “U nekoliko navrata" obezbedjivala je letovanja ili skolske knjige za decu palih boraca, finansirala nabavku zimnice i davala jednokratnu novcanu pomoc. “Potrudili smo se da i u ljudskom i u finansijskom pogledu ispunimo te svoje obaveze i pomognemo im koliko je u nasoj moci", tvrdi Jovanovic.

Nezvanicno saznajemo da su zbog problema ovih porodica prethodnih dana nacelnika niskog SUP Zdravka Skakavca posetili republicki poslanici (SRS) Dragoljub Stamenkovic i Branislav Vakic. Takodje saznajemo i da je niska policija odlucila da odlozi “na odredjeno vreme" akciju prinudnog iseljenja ocajnika koji su zaposeli tudje, pa cak i policijske stanove. Bice to samo kratka pauza za zrtve prethodnog rata na teskom putu ka priznanju da uopste postoje u drzavi cija vrhovna vlast voli da izgovara istorijsko “ne", ali ne priznaje da zbog toga biva u ratu.

Patriote

“Medju poginulima u ovim porodicama ima nasih ljudi, ali ima i onih koji su se borili pod specijalnim snagama MUP Srbije ili tadasnje JNA. Mnogi bi trebalo da obrate paznju na porodice ovih nasih patriota, da ih zaposle, da im obezbede stanove. Predstavnici gradske vlasti u Nisu su ranije obecavali da ce najugrozenijima medju njima obezbediti stanove. Sada su na to zaboravili. Zar ovim ljudima ne bi mogli da daju neke zajednicke prostorije ili napustene stanove kojih ima u gradu", kaze poslanik (SRS) Branislav Vakic.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /