petak, 24. april 1998.

POVODOM INFORMACIJA O AMBICIJI DR MIRE MARKOVIC DA POSTANE CLAN SANU

Akademiji nema ko da predlozi

U Srpskoj akademiji nauka i umetnosti i ranije su culi za ideje o ambiciji dr Mire Markovic, predsednice direkcije Jugoslovenske levice i supruge predsednika Jugoslavije, da postane clan ove institucije, ali, sudeci po informacijama naseg sagovornika u ovoj akademskoj ustanovi, nema govora o tome da bi ideja mogla da se ostvari, niti je to pitanje u SANU pokretano.

Napominjuci da su “prava adresa" za ova pitanja Izvrsni odbor i Predsednistvo SANU, koji tesko daju informacije za javnost, nas sagovornik istice da je SANU zaista u teskoj materijalnoj situaciji, ali da to ne bi trebalo tako tesno povezivati sa navodnom dugogodisnjom neostvarenom namerom profesorke Markovic da postane akademik.

- Uopste ne vidim ko bi mogao da je predlozi za clana SANU. Akademik Mihailo Markovic vec je ranije izjavljivao da bi u tom slucaju dao ostavku, a protivnik te ideje je i akademik Ljubomir Tadic, kaze ovaj nas sagovornik.

Izborna skupstina u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti odrzava se svake tri godine, poslednja je odrzana oktobra 1997. Dok neki akademici izricito odbijaju mogucnost da se profesorka Markovic nadje medju njenim clanovima, u javnosti se javilo misljenje da bi, upkos ovom otporu, na njenom uclanjenju mogao da poradi ministar za nauku Branislav Ivkovic, koji je Dusana Kanazira zamenio u toj ministarskoj fotelji, ali i u misiji ostvarenja profesorkinog “zivotnog sna".

Akademik Milan Kurepa otvoreno kaze da o svemu ovome ne zna nista, osim da je ministar Ivkovic prilikom svog poslednjeg dolaska u Akademiju pricao o tome kako ova institucija treba da saradjuje sa privredom i davao slicne predloge, na sta je jedan novinar dodao i “saradnju sa samoposlugama"!

- Ono sto ja znam, to je da su ovog meseca po prvi put bez para ostali i sluzbenici SANU i akademici i da je SANU koja dobija novac za odredjene projekte, koji je od 1. januara ostavljan na strani, potrosen na plate sluzbenika. Prosto nije bilo novca za ono sto je dato namenski i dat je za plate - rekao nam je Kurepa.

Pozivajuci se na upucene izvore domaci listovi navode da je clanstvo Mire Markovic u Akademiju za sociologiju u Moskvi pripomogli i neki srpski biznismeni ulogom od 50.000 nemackih maraka, uz napomenu da rang ove institucije nije jednak onom koji ima SANU. Sve ima svoju cenu.

LJ. Gogic

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /