petak, 24. april 1998.

BOZO MARENDIC, SEF HRVATSKOG UREDA ZA SUKCESIJU

Beograd blokira sukcesiju

Rijeka, Beta. - Beograd blokira pregovore o podeli imovine bivse Jugoslavije i iskazuje nameru da revidira istoriju, izjavio je predsednik hrvatskog Ureda za sukcesiju Bozo Marendic. “Slovenija, Makedonija, BiH i Hrvatska zele pravednu deobu... dok SR Jugoslavija nastoji da do nje uopste ne dodje", rekao je Marendic rijeckom dnevniku “Novi list".

Prema njegovim recima, Hrvatska zagovara princip raspodele dugova i potrazivanja na aktivu, s tim da je Zagreb spreman da odustane od “nekih zahteva, uz kompenzaciju na drugoj strani". “Hrvatskoj bi po kriterijumima raspodele pripalo oko 29 odsto imovine bivse zajednicke drzave", rekao je Marendic. Marendic je ocenio da medjunarodna zajednica, a posebno SAD, nece odustati od pritiska na Beograd da prihvati saradnju po pitanju sukcesije. “Pitanje sukcesije ugradjeno je u spoljni zid sankcija i SAD nece dozvoliti ulazak SR Jugoslavije u medjunarodne finansijske institucije dok problem ne bude resen", rekao je on.

SER ARTUR VOTS, MEDJUNARODNI POSREDNIK ZA PITANJE NASLEDJA BIVSE SFRJ

Predlog za sada nije odbacen

Beograd, Beta. - Jugoslovenski pregovaraci za sada ne odbacuju mini-memorandum o podeli nekih stavki imovine bivse Jugoslavije, rekao je juce Beti medjunarodni posrednik za sukcesiju Artur Vots. “Moze se reci da za sada nismo doziveli neuspeh, ali ostaje jos mnogo da se prica", rekao je Vots u telefonskom intervjuu.

“Razgovarali smo ceo dan sve do mog odlaska na aerodrom".

Vots, koji je juce popodne otputovao za Sarajevo na sastanak sa delegacijom BiH za sukcesiju, nije zeleo da nagadja sta ce biti ako mini-memorandum o podeli ambasada i arhiva i regulisanju penzija ne bude prihvacen. “Kada zavrsim razgovore sa svim delegacijama, predstoji mi razgovor sa (visokim predstavnikom) Karlosom Vestendorpom. Tek posle toga imacu predstavu o mogucih pravcima za nastavak procesa", rekao je Vots.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /