petak, 24. april 1998.

OD 1. OKTOBRA NOVI STANDARDI ZA ULAZAK NA RUSKO TRZISTE

Ruski organi nece priznavati sertifikate nijedne jugoslovenske laboratorije

Beograd, Beta. - Od 1. oktobra ove godine u Ruskoj Federaciji stupa na snagu nova nomenklatura proizvoda i usluga koji moraju imati sertifikat o ispunjavanju odgovarajucih standarda da bi mogli da predju rusku granicu i prodaju se na ruskom trzistu. Zainteresovani jugoslovenski privrednici o novim propisima se od sutra mogu informisati u beogradskoj firmi Jugoinspekt.

“Rusija je donela vise od dvadeset novih zakona kojima je spisak proizvoda koji podlezu sertifikaciji prosiren, a vise od 2500 laboratorija akreditovano je da ove sertifikate izdaje", rekao je juce u Privrednoj komori Jugoslavije predstavnik ruske institucije GOST standard Vladimir Tabolin. Prema njegovim recima, Rusija je prosle nedelje utvrdila sistem sertifikacije farmaceutskih proizvoda.

“Oko 50 procenata lekova eliminise se iz prodaje na ruskom trzistu zbog loseg kvaliteta ili neodgovarajuce pratece dokumentacije", rekao je Tabolin.

Po ukupnoj pojedinacnoj vrednosti, lekovi su na celu proizvoda koje SRJ izvozi u Rusiju. Tabolin je takodje rekao da se oko 60 odsto prehrambenih proizvoda, zbog neodgovarajuceg kvaliteta, eliminise vec na ruskoj granici. “To su proizvodi iz Holandije, Belgije, SAD, a o proizvodima iz Kine i Poljske da i ne govorim", rekao je Tabolin. Odgovarajuci na pitanja zainteresovanih jugoslovenskih privrednika, Tabolin je priznao da ce novim propisima procedura za nastup na ruskom trzistu biti “malo otezana". On je takodje rekao da nadlezni ruski organi nece priznavati sertifikate nijedne jugoslovenske laboratorije.

“U toku su, medjutim, razgovori sa jugoslovenskim Ministarstvom za nauku, razvoj i zivotnu sredinu koji bi trebalo da se okoncaju potpisivanjem odgovarajuceg sporazuma. Kad sporazum bude potpisan akreditovacemo jugoslovensku firmu Jugoinspekt za izdavanje tih sertifikata", rekao je Tabolin. Ako sve bude teklo po planu, sporazum ce biti potpisan za dva do tri meseca, receno je juce u Privrednoj komori Jugoslavije.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /