petak, 24. april 1998.

HANS PETER FURER, DIREKTOR ODSEKA ZA POLITICKE POSLOVE SE

Clanstvo u Savetu Evrope za SRJ je jos iluzija

Zvanicna molba Jugoslavije za prijem bice razmatrana na sednici Komiteta ministara Saveta Evrope 5. maja

Strazbur. - Na posebnom brifingu koji je organizovan za jugoslovenske i albanske novinare, direktor Odseka za politicke poslove Hans Peter Furer, odgovarajuci na pitanje izvestaca “NB" sta ce se dogadjati sa molbom jugoslovenske vlade za prijem u clanstvo Saveta Evrope, odgovorio je sledece:

“Zvanicna molba vlade SRJ ce biti razmatrana na sednici Komiteta ministara, 5. maja. Medjutim, da ne bi u jugoslovenskoj javnosti bilo nekakvih iluzija, moram vam odmah reci da je pred Jugoslavijom vrlo dug put do ostvarenja te zelje. Milosevicu su dobro poznati uslovi koji se moraju prethodno ispuniti. Na zalost, iz Beograda nam do sada nisu stizali dobri signali. Do sada smo od jugoslovenskih vlasti dobijali samo gomilu dobrih obecanja koja se nisu ostvarivala i zato morate razumeti otkuda oprez, pa, cak, ako smem to da otvoreno kazem, izvesno nepoverenje. Mi cekamo na demokratske promene u Beogradu, pratimo sve sto se dogadja u Podgorici i prema tome cemo se opredeljivati", rekao je Furer.

“Molimo vas da preko vasih novina uputim i sledecu poruku Jugoslovenima: u Evropi, u Savetu Evrope, postoji dobra volja da se vasa zemlja sto pre nadje ravnopravno sa ostalih 40 zemalja-clanica i mi imamo puno dobre volje da vam u ostvarenju toga cilja pomognemo, ali prve poteze moraju povuci narod i vlada Jugoslavije", rekao je izvestacu “Nase Borbe" direktor Odseka za politicke poslove Saveta Evrope Hans Peter Furer.

J. Radovanovic

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /