petak, 24. april 1998.

JUGOSLOVENSKA DELEGACIJA ZADRZALA REZERVU O MINI MEMORANDUMU

Podela osam ambasada “neprirodno zakaceno pitanje"

Dogovor o mini sporazumu je blizu pod uslovom da se otklone sporna pitanja

Beograd. - Sadrzina mini sporazuma o takozvanim neekonomskim pitanjima prihvatljiva je za jugoslovensku stranu, pod uslovom da se otklone neka pitanja koja ga “dodatno i nepotrebno opterecuju". U odnosu na njih jugoslovenska strana je zadrzala rezerve, saznaje “Nasa Borba" u krugovima jugoslovenske delegacije za sukcesiju o ishodu juce zavrsenih razgovora sa medjunarodnim pregovaracem ser Arturom Votsom.

Jugoslovenska delegacija tako smatra da je podela osam ambasada u inostranstvu “neprirodno zakaceno pitanje za ovaj sporazum, s obzirom da je to deo nepokretne materijalne imovine". Gospodinu Votsu je jos jedanput obrazlozeno zasto za jugoslovensku stranu nije prihvatljiv jedan jedinstven datum sukcesije i ukazano je da bi njegovo unosenje u mini sporazum, sudeci po vec iznesenim interpretacijama u Sloveniji i Hrvatskoj, moglo biti zloupotrebljeno kada na red dodju ekonomska pitanja sukcesije. Takodje, jugoslovenska strana smatra da nije logicno da za nematerijalna pitanja vazi jedan, a za ekonomske bilanse drugi datumi.

Jugoslovenska delegacija je upozorila medjunarodnog pregovaraca da ne smatra ustupkom, vec naprotiv jos vecim pritiskom, da se Becka konvencija kao osnovni dokument sukcesije brise iz preambule mini sporazuma, ali da se zato prenese u glavni Memorandum o sukcesiji, jer bi se time prejudicirala i mnoga resenja o kljucnim pitanjima oko kojih su stavovi jos uvek udaljeni.

Ocena jugoslovenske delegacije je da je dogovor o mini sporazumu veoma blizu, ukoliko se otklone pomenute smetnje koje ne zadiru u njegov direktni sadrzaj. To sto su se Slovenija, Makedonija i Hrvatska vec izjasnile da su ga prihvatile, nas izvor komentarise - “zasto da ne, ocekuju da dobiju ambasade".

Iz Beograda Vots je otputovao u Sarajevo, gde ce i zavrsiti ovu turneju bilateralnih razgovora, nakon koje se ocekuje da medjunarodni posrednik ponudi definitivni dokument mini sporazuma.

B. Jager

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /