subota, 25. april 1998.

POGLAVAR PRAVOSLAVNE CRKVE SINAJA DOLAZI U POSETU PATRIJARHU PAVLU I SPC

Prvi put u ovom veku

Poglavar Pravoslavne crkve Sinaja arhiepiskop Damjan Samaratsis posetice od 4. do 9. maja patrijarha Pavla i Srpsku pravoslavnu crkvu (SPC) saznaje “Nasa Borba " u Patrijarsiji.

Ovo je prva poseta arhiepiskopa Damjana i uopste prva poseta poglavara Pravoslavne crkve Sinaja SPC u ovom veku.

Predvidjeno je da visoki gost osim Beograda, poseti sumadijsku eparhiju, Kragujevac, manastire Ravanicu, Manasiju i Kalenic i da obidje Sremske Karlovce i Novi Sad.

Na samom pocetku posete - 4. maja, sinajskom arhiepiskopu ce dobrodoslica (doksologija) biti priredjena u beogradskoj Sabornoj crkvi, a nakon toga su predvidjeni zvanicni razgovori sa patrijarhom Pavlom.

Prilikom svih poseta poglavara pravoslavnih crkvava obicaj je da gosta prime i najvisi predstavnici drzave, pa se moze ocekivati da ce arhiepiskop Damjan biti primljn kod predsednika Jugoslavije Slobodana Milosevica i kod predsednika Srbije Milana Milutinovica.

Pravoslavna crkva Sinaja ima autonomiju u okviru jerusalimske patrijarsije, a njeno sediste se nalazi u jednom od najstarijih i najcuvenijih pravoslavnih manastira Sveta Katarina kod Jerusalima. Ovaj manastir, koji je podigao Jusitnijan Prvi, poznat je po tome sto je u njemu Mojsije primio deset Bozjih zapovesti.

Arhiepiskop Damjan rodjen je 1935. godine, a na duznosti poglavara Crkve je od 1973. godine.

J. Kocijan

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /