subota, 25. april 1998.

PREMIJERA “SPASITELJA" 1. MAJA U CENTRU “SAVA"

Rat bez crno-belih strana

Film znacajno odudara od stereotipa uspostavljenih u nekoliko do sada u svetu snimljenih filmova o ratu u bivsoj Jugoslaviji

Jugoslovenska premijera “Spasitelja", prvog holivudskog filma naseg reditelja Predraga Gage Antonijevica, zakazana je za 1. maj u Centru “Sava" - potvrdjeno je na jucerasnjoj konferenciji za novinare kojoj je, uz reditelja, prisustvovalo nekoliko jugoslovenskih glumaca koji su dobili priliku da se na velikom ekranu pojave uz takve globalne zvezde kao sto su: Denis Kvejd, Nastasja Kinski i Stelan Skarsgard. Juce je jos jednom ponovljeno obecanje da ce se beogradskoj premijernoj publici pokloniti i Kvejd, koji igra glavnu ulogu, americkog legionara koji se u surovom bosanskom ratu prihvata jedne humane misije.

To je covek koji, nakon sto u bombaskom napadu islamskih fundamentalista izgubi sina i suprugu, uzima pravdu u sopstvene ruke i sam kaznjava zlocince. Da bi izbegao sudjenje, odlazi u Legiju stranaca, uzima novi identitet i pocinje da se povlaci po najstrasnijim svetskim ratistima da bi najzad stigao i do Bosne, gde se bori uz Gardu Vojske Republike Srpske. Tu upoznaje Veru, nesrecnu zenu koja nosi dete svojih silovatelja muslimana zbog cega je odbacena i od drustva i od porodice.

I po ovom najkracem sizeu se vidi da ovaj film znacajno odudara od stereotipa uspostavljenih u nekoliko do sada u svetu snimljenih filmova o ratu u bivsoj Jugoslaviji, kao sto je cuveni “Mirotvorac" iz Spilbergove produkcije. Gaga Antonijevic kaze da je scenarista Robert Or boravio na ratistu u Hrvatskoj nekoliko meseci i na osnovu tih iskustava je i napisao prvu ruku scenarija u kojem je glavni lik bio Amerikanac koji se bori uz hrvatske vojnike.

- Taj scenario je bio dobar i dosta posten, ali sam ja ipak zeleo da se prica prebaci na srpsku stranu, da se govori o mom narodu posto je to narod koji najbolje poznajem - rekao je Antonijevic, dodavsi da Oliveru Stounu, producentu filma, nije morao mnogo da objasnjava svoje namere i motive jer je on “covek koji je bio u Vijetnamu i koji dobro zna kakvo je rat zlo i kako u njemu nema podele na crnu i belu stranu".

Sergej Trifunovic, koji igra jednu od znacajnijih rola, takodje kao kvalitet filma istice cinjenicu da je izbegnut sablon kojim bi zaracene strane bile prikazane kao pozitivne ili negativne. - Sve cetiri strane u ovom filmu, a to su Srbi, Hrvati, muslimani i Amerikanci su crne da ne mogu biti crnje i mislim da je tako najpostenije napraviti film o ovakvom ratu.

R. K.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /