subota, 25. april 1998.

Indexi u Beogradu

Jugonostalgicari - samo na nivou muzike

Na koncertima u Beogradu, 26, 27. i 29. aprila, sarajevska grupa Indexi svirace u “starom-novom sastavu": Peca Petelj, Boda Kovacevic, Sinan Alimanovic, Davorin Popovic, a pomagace im i stari prijatelji Bata Kovac, Dušan Prelevic Prele i Vladimir Savcic-Cobi. Svirace svoj “standardni repertoar". Ovo je saopšteno novinarima na konferenciji za štampu u Sava Centru, koju je grupa odrzala juce, odmah po dolasku u Beograd.

U sali je vladalo veliko uzbudjenje i medju novinarima i medju Indexima i medju mnogim sportistima, koji su se okupili da pozdrave Sarajlije (Mirza Delibašic i Moka Slavnic su bili pozdravljeni aplauzom). O svojim emocijama zbog dolaska u Beograd posle toliko godina, pricali su clanovi grupe: “Osecam se kao da prvi put treba da stanem na scenu, iako sam u Beogradu bio cest gost" (Davorin Popovic), “Osecanja su mi pomešana. Radostan sam i tuzan" (Boda Kovacevic), “Upoznao sam svoju suprugu ovde. Moram posetiti Vukov park, groblje, pojesti u ‘Mornaru’ pravi srpski pasulj i otici na kasato" (Peco Petelj).

Na pitanje o utiscima sa koncerta iz Podgorice, Kornelije Bata Kovac, koji je tamo svirao sa Indexima, rekao je da je video kako deca od 7 do 9 godina znaju pesme Indexa. “Muzika je ostavila dubokog traga u srcima ljudi. Dokazali smo da zelimo da pruzimo ruke svim ljudima dobre volje", bile su Kovaceve reci. Na naše pitanje Davorinu Popovicu da li smatra da dolazak Indexa u Beograd, posle Balaševicevog koncerta u Sarajevu i predstojeceg Bregovicevog koncerta u glavnom gradu BiH, ima veci znacaj od fizickog prelaska granice, frontmen grupe je, izmedju ostalog, rekao: “Ima, jer u muzici sve funkcioniše kako treba. Svi pevaci bi trebalo da dodju u Sarajevo. Na primer, Bajaga".

Bubnjar Indexa Peco Petelj je tim povodom ispricao kako u Zagrebu u svim kaficima puštaju Bajagu. “I to je normalno, niko se ne bi usudio da tu muziku zabrani".

Na konferenciji za štampu se još culo da su Indexi jugonostalgicari samo na nivou muzike, da je sarajevska rok scena u velikoj krizi, ali i da ne smatraju da im treba obezbedjenje u Beogradu (“Cemu obezbedjenje", upitao se Davorin Popovic). Sada predstoji emotivno najizazovniji deo i za Indexe i za beogradsku publiku - koncerti u naredna tri dana.

Najdzel Kenedi 5. maja u Beogradu

Karte za koncert Najdzela Kenedija, koji ce biti odrzan 5. maja u Sava Centru u Beogradu, bice puštene u prodaju danas, 25. 4. Karte koštaju 180, 130 i 90 dinara. Najdzel Kenedi dolazi sa svojim bendom i svirace raznovrstan repertoar (Hendriks, Bah)

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /