subota, 25. april 1998.

JUCE ZESTOKI NEREDI U DRVARU

Hrvatski demonstranti palili zgrade i vozila Sfora

Sarajevo, Beta. - Zestoki incidenti izbili su juce u Drvaru, tokom kojih je vise zgrada i vozila osteceno i zapaljeno, saopstili su pripadnici Sfora.

“U situaciji smo koja moze vrlo lako da eskalira", rekao je portparol Sfora Luj Garno. Neredi su izbili oko 45 minuta posto su pocele demonstracije u kojima je ucestvovalo oko 400 Hrvata, koji su protestovali zbog prekjucerasnjeg incidenta u Derventi, u Republici Srpskoj, kada su tamosnji Srbi blokirali katolicku crkvu u tom gradu u kojoj je nadbiskup vrhbosanski kardinal Vinko Puljic trebalo da drzi misu.

Prema jos nepotvrdjenim informacijama, zgrada skupstine opstine u Drvaru je kamenovana, a svi Srbi koji u njoj rade su “prebaceni na sigurno". Medju njima je i srpski gradonacelnik Drvara Mile Marceta. Garno je, kako je preneo Frans pres, izjavio da je Marceta, prema nezvanicnim informacijama, ranjen.

U izvestaju hrvatskog radija Herceg-Bosna iz Mostara navodi se da su u Drvaru izbili neredi kada se pred zgradom opstinskih vlasti okupila veca grupa Hrvata, koji su kamenovali zgradu i spalili kontejnere medjunarodnih organizacija. Tvrdi se da su pripadnici Sfora pucali iznad njihovih glava. Demonstranti su skandirali “Derventa, Derventa" i “Zasto se o nama niko ne brine".

Nakon izgreda ispred zgrade opstine okupljeni su u koloni krenuli prema naselju u koje su se pre dve nedelje vratile srpske izbeglice, gde su gadjali kamenjem i palili stambene zgrade, kao i vozila Sfora. Hrvatski izvori navode da je 12 lica povredjeno, da je situacija u Drvaru i dalje napeta i da nad gradom nadlecu helikopteri Sfora. Povratnici u Grahovo, koji je juce trebalo iz Prnjavora organizovano da se vrate svojim kucama, obavesteni su da ne krecu, jer jedini put ka Grahovu vodi preko Drvara.

Povredjen gradonacelnik Mile Marceta

Sarajevo, FoNet. - Portparol Sfora Luj Garno izjavio je da je u demonstracijama koje su pre podne zapoceli Hrvati u Drvaru povredjen gradonacelnik Mile Marceta, ali nije mogao da precizira o kakvim se povredama radi.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /