subota, 25. april 1998.

ORUZANI INCIDENTI NA JUGOSLOVENSKO-ALBANSKOJ GRANICI SVE UCESTALIJI I SVE VECIH RAZMERA

U oruzanim sukobima ubijeno 23 terorista

Likvidirani i uhapseni teroristi su jugoslovenski drzavljani koji su u Albaniji bili na “borbenoj obuci" gde su dobili naoruzanje, a potom pokusali da se ilegalno ubace u SRJ zbog ucesca u diverzantsko-teroristickim akcijama. Medju pripadncima VJ nema povredjenih

Beograd, Beta. - Granicni organi i jedinice Vojske Jugoslavije (VJ) na Kosovu i Metohiji u sredu i cetvrtak nekoliko puta su napadnute, a u dva sukoba ubijeno je 23 terorista, saopstila je juce Informativna sluzba Generalstaba VJ. Saopsteno je da u sukobima nema povredjenih pripadnika VJ.

U saopstenju se navodi da su granicari VJ prekjuce u 5.45 sati u rejonu karaule “Kosare" otkrili i sprecili ubacivanje grupe oko 200 naoruzanih terorista iz Albanije u SR Jugoslaviju, koji su otvorili vatru na pripadnike VJ, na koju su granicari odgovorili. U incidentu je likvidirano 16 terorista, dva su uhvacena, a zaplenjena je veca kolicina oruzja, municije i vojne opreme. Medju poginulim teroristima je i oficir bivse JNA Naim Maljoku, navodi se u saopstenju.

Pre tri dana, oko 9.30 sati, grupa od 20 do 30 terorista otvorila je vatru iz automatskog oruzja na jedinicu VJ, koja je u rejonu Radonjickog jezera u opstini Djakovica sprovodila terensku obuku, na sta su pripadnici VJ odgovorili i naterali napadace da se povuku.

Sutradan, 23. aprila u 6.45 sati grupa od 60 do 70 “albanskih terorista" napala je istu jedinicu, na sta su pripadnici VJ odgovorili i likvidirali sedam terorista, saopstio je GSS VJ. Na putu prema karauli “General Pavle Ilic", pripadnici VJ su 22. aprila oko 10 sati naisli na barikadu kod sela Babaloc u opstini Djakovica, nakon cega je na njih otvorena vatra sa dva do tri rafala. Pripadnici VJ su uzvratili vatrom, nakon cega su napadaci obustavili paljbu, navodi se u saopstenju i dodaje da je na organe obezbedjenja granice oko 20 sati otvorena jaka vatra iz automatskog oruzja u rejonu karaule “Gorozup".

Prema saopstenju GSS VJ, teroristi koji su uhapseni nakon prekjucerasnjeg sukoba izjavili su da su clanovi grupa, koje pokusavaju da ilegalno udju u SRJ, jugoslovenski drzavljani koji su u Albaniji bili na “kracoj borbenoj obuci" i gde su dobili naoruzanje, a potom pokusali da se ilegalno ubace u SRJ zbog ucesca u diverzantsko-teroristickim akcijama.

Kako javlja agencija Beta, albanska vlada je formirala specijalni tim koji ce izvrsiti uvidjaj stanja na granici prema SR Jugoslaviji “posle pojacanih aktivnosti srpskih snaga na Kosovu", saopstio je juce portparol albanskog premijera Ben Blusi. U saopstenju se navodi da je premijer Fatos Nano naredio formiranje operativnog tima koji ce delovati u regionu Kukesa i koji ce albanskim porodicama izbeglim sa Kosova u taj region dopremati hranu, odecu i lekove.

Blusi je saopstio da su u vladinom timu, koji ce predvoditi prefekt Kukesa, komandant albanskih vojnih snaga u tom regionu, sefovi lokalne policije i lokalni lideri politickih stranaka. On je potvrdio da je specijalni tim Ministarstva za lokalne vlasti sinoc stigao u Kukes kako bi uputio predstavnike lokalnih vlasti kako da postupaju u “vanrednoj situaciji" na granici. Ta grupa strucnjaka Ministarstva zajedno sa predstavnicima Visokog komesarijata UN za izbeglice (UNHCR) pomagace lokalnim vlastima u smestaju albanskih porodica izbeglih sa Kosova, navodi se u saopstenju.

Albanske oruzane snage i policija u oblastima koje se nalaze u blizini granice sa Kosovom stavljene su u najvisi stepen pripravnosti, izjavio je juce pomocnik sefa albanske policije Ilir Cano, javio je AFP. Cano je za albanski drzavni radio rekao da su “vojne i policijske snage stavljene u stanje pripravnosti broj jedan", koje je najvisi stepen pripravnosti u albanskoj armiji.

On je izjavio da je ova odluka doneta nakon sto su dva helikoptera jugoslovenske armije u cetvrtak povredila vazdusni prostor Albanije.

Generalstab Vojske Jugoslavije (GS VJ) demantovao je da su avioni jugoslovenskog ratnog vazduhoplovstva povredili vazdusni prostor Albanije.

EU zabrinuta povecanom aktivnoscu Jugoslovenske vojske

London, Beta. - Evropska unija (EU) je veoma zabrinuta izvestajima o obnovi nasilja na Kosovu i posebno o povecanoj aktivnosti Vojske Jugoslavije.

U jucerasnjem saopstenju, koje je u ime Predsednistva EU potpisao britanski ministar spoljnih poslova Robin Kuk, navodi se da EU insistira na tome da vlasti u Beogradu i rukovodstvo kosovskih Albanaca ucine sve sto je u njihovoj moci da se ponovo uspostavi mir, i da preuzmu odgovornost da mirnim sredstvima rese medjusobne probleme.

"EU neprestano osudjuje nasilje snaga bezbednosti kao i upotrebu terorizma za postizanje politickih promena. Ono sto je potrebno to je politicki proces i pocetak bezuslovnog dijaloga izmedju vlasti u Beogradu i rukovodstva kosovskih Albanaca", navodi se u saopstenju EU.

Generalstab VJ saopstio je i da se albanska strana “do sada nije usprotivila niti ogradila od visednevnih najgrubljih povreda drzavne granice i pokusaja nasilnog ubacivanja teroristickih grupa iz Albanije na teritoriju SRJ".

Albanske vlasti ustvrdile su da je juce u severnu Albaniju stiglo oko hiljadu albanskih izbeglica iz Kosova, prenosi agencija Rojters.

“Do hiljadu Kosovara stiglo je u cetvrtak u severne distrikte Tropoje i Has", rekao je za Rojters jedan zvancnik albanskog Ministarstva unutrasnjih poslova.

Kako javlja FoNet, predstavnici medjunarodnih humanitarnih agencija tvrde da su izvrsene pripreme za prihvat veceg talasa izbeglica ako to bude neophodno, prenosi Rojters.

“Vise od hiljadu Kosovara je u cetvrtak stiglo u severnu oblast Tropoje i Has", rekao je taj predstavnik. Stvarni broj bi mogao biti veci posto mnoge izbeglice nisu presle na zvanicnim granicnim prelazima i otisle su kod svojih rodjaka ili prijatelja, ne prijavljujuci se vlastima.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /