subota, 25. april 1998.

DEMONSTRACIJE ALBANACA PRED HASKIM TRIBUNALOM

Milosevic simbolicno “izrucen" sudu

Predstavnicima Tribunala je urucena i peticija za krivicni progon Milosevica, Seselja, Arkana i drugih srpskih lidera, kao i svezanj pratecih dokumenata sa navodnim dokazima o njihovoj odgovornosti

Mirko Klarin
dopisnik “Nase Borbe" iz Haga

Izmedju 200 i 300 demonstranata, pretezno Albanaca, ali i nesto Bosnjaka i Holandjana, “izrucilo" je juce haskom Tribunalu lutku sa likom predsednika Milosevica.

Istovremeno, predstavnicima Tribunala urucena je peticija za krivicni progon Milosevica, Seselja, Arkana i drugih srpskih lidera, kao i svezanj pretecih dokumenata sa navodnim dokazima o njihovoj odgovornosti. Peticiju je pred zgradom Tribunala procitao Kaspar van Dam, predstavnik holandsko-bosanskog Politickog komiteta Stari Most za pravdu i mir na Balkanu, koji je zajedno sa Koordinacionim savetom Albanaca u Holandiji organizovao jucerasnje demonstracije.

U njoj se, pored ostalog, tvrdi da postoji dovoljno dokaza da se Milosevic i ostali optuze i sude za “direktno planiranje i egzekuciju etnickog ciscenja u Hrvatskoj, Bosni i na Kosovu." U slucaju da su protiv njih vec podignute tzv. zapecacene optuznice, u peticiji se izrazava puna podrska Tribunalu. Po misljenju autora peticije, pred Tribunalom bi trebalo da se nadju i neki medjunarodni posrednici - od kojih su posebno pomenuli lorda Dejvida Ovena i bivseg holandskog sefa diplomatije Hansa van den Bruka - “makar i samo u ulozi svedoka."

Dok je peticija citana, demonstranti su skandirali “Milosevic terorista" i podizali transparente na kojima je pisalo: “Samoodbrana nije terorizam", “Nenasilje - umiranje u tisini" i “Drenice, mi smo s tobom." Kada je peticija procitana i prateca dokumentacija urucena, dva mladica odevena u imitacije uniformi UNPROFOR i sa plavim beretkama na glavi privezali su lutku sa likom predsednika Milosevica za jedan od jarbola pred zgradom Tribunala, zabadajuci pored njega transparent sa natpisom: “Ratni zlocinac - Mirotvorac !?!" Demonstranti su se, zatim, u koloni udaljili u pravcu Palate mira, sedista Medjunarodnog suda, gde je zakazan nastavak manifestacije. Holandski policajci i strazari UN su sacekali da kolona zamakne iza ugla, da bi onda pazljivo odvezali lutku sa jarbola, smestili je u policijski kombi i odvezli je u nepoznatom pravcu.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /